- Sekretem dobrych rolad są składniki. Potrzebna jest wysokiej jakości wołowina, ogórki, boczek, cebula, musztarda i majeranek. Co najważniejsze - w kuchni nie stosujemy żadnych ulepszaczy tylko naturalne składniki - mówi Danuta Majewska z LGD Stobrawski Zielony Szlak, która przygotowywała tradycyjny śląski obiad.
Opolska Blogosfera Kulinarna pokazywała Opolanom z kolei jak przygotować śląskie dania w wersji fit.
- U nas powstał żurek, sałatka ziemniaczana oraz chłodnik – idealny na tę pogodę – mówi Marta Wolna z Blogosfery.
Wszystkich tych smakołyków, które powstają u blogerów można skosztować, ale nie za darmo. Walutą są tutaj przepisy.
W sobotę ciąg dalszy kulinarnych atrakcji. Na Rynku znów można będzie spotkać gotujących gulasz Węgrów, będą kolejne pokazy - tym razem związane z potrawami na bazie warzyw i owoców ze schyłku lata, czyli dyni, śliwek oraz jabłek.
W programie też bitwa kulinarna, spotkanie z Marią Ożgą znaną z Masterchefa i występy na scenie. Zapraszamy także do udziału w konkursie na „Opolski wypiek tradycyjny na zakończenie lata”. Aby wziąć w nim udział wystarczy między 13.30 a 14.30 przynieść przepis oraz sporządzone na jego podstawie ciasto na stoisko z logo Opola po prawej stronie sceny. Jury złożone z przedstawicieli organizatorów wybierze najsmaczniejsze. Zwycięzcy otrzymają nagrody.
W niedzielę z kolei odbędzie się próba bicia rekordu Polski w układaniu najdłuższego kołocza, a także koncert LOVEOpole. Dochód ze sprzedaży kołocza będzie przekazany na remont opolskiej katedry.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?