Tak robiono dawniej chleb (video)

Tomasz Wróblewski
Tomasz Wróblewski
Alojzy Ketzler z jednym z kilku wypieczonych w sobotę bochenków.
Alojzy Ketzler z jednym z kilku wypieczonych w sobotę bochenków.
Najpierw było młócenie pszenicy, potem wyrobienie ciasta, a na koniec wypieczenie chleba w starym piecu. W Cisku w sobotę pieczono tradycyjnie chleb.
Jak dawniej chleb robiono - mozna to bylo zobaczyc w sobote w Cisku (fot. Daniel Polak).

Cisek - święto chleba

Mój ojciec i dziadek od 1916 roku mieli piekarnię - opowiada Alojzy Ketzler, właściciel "Garden Cafe" w Cisku. - Teraz zajmujemy się nieco inną działalnością, ale umiejętności wypieku chleba pozostały w rodzinie. A festyn jest okazją do pokazania, jak to się drzewiej robiło.

Proces pieczenia chleba rozpoczął się od wymłócenia cepami tegorocznej pszenicy. Następnie maszyna zwana fachlem pomogła oddzielić plewy od ziaren, które zostały zmielone w tradycyjnych żarnach. Z powstałej mąki Alojzy Ketzler wyrobił ciasto. Po kilkudziesięciu minutach z pieca wydobyto wyśmienite pieczywo.

- Ale pachnie! - zachwycała się Krystyna Nowacka z Kędzierzyna-Koźla.
- To, co kupujemy w sklepach, nie umywa się do tradycyjnych wyrobów - mówili uczestnicy festynu.
A Alojzy Ketzler dodawał, że chleb domowej roboty w Bawarii kosztuje nawet 8 euro!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska