Dobra dieta na zimę

Redakcja
Powinniśmy teraz jadać m.in. chleb ciemny, pełnoziarnisty, by zapewnić sobie jak najwięcej skrobi, białka i witamin z grupy B.
Powinniśmy teraz jadać m.in. chleb ciemny, pełnoziarnisty, by zapewnić sobie jak najwięcej skrobi, białka i witamin z grupy B.
Panuje stereotyp, że jesienią i zimą należy jadać dużo tłustych posiłków, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii.

Co powinniśmy teraz jeść

Co powinniśmy teraz jeść

chleb ciemny, z mąk pełnoziarnistych - jest bogatym źródłem skrobi, białka, błonnika i witamin z grupy B
warzywa (bez ograniczeń) i owoce (w mniejszej ilości ze względu na dużą zawartość cukrów prostych)
rośliny strączkowe: soja, soczewica, fasola, groch, bób, ciecierzyca - dostarczają również składników wymienionych wyżej
ryż brunatny (niełuskany), kasza gryczana i jęczmienna
orzechy: laskowe, pistacjowe, włoskie, arachidowe - są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, potasu, magnezu, wapnia, żelaza oraz witamin E, B1 i B6; stanowią cenne upełnienienie jadłospisu, dziennie powinno się ich zjadać maksymalnie do 10 sztuk, ze względu na dużą zawartość kalorii .

Tymczasem jest to błędne rozumowanie, a stosowanie się do tej zasady, może nam przynieść więcej szkody niż pożytku. Jesienią, kiedy słońca jest mniej, zwykle pogarsza się ogólna kondycja naszego organizmu. Nie trzeba jednak wtedy jadać "ciężko" i obficie. Zdaniem specjalistów od żywienia w okresie jesienno-zimowym wystarczy odpowiednio zmodyfikować swój codzienny sposób odżywiania, co pozwoli nam zachować zdrowie i witalność, a także - dostarczy odpowiedniej dawki energii, niezbednej do prawidłowego funkcjonowania.

- Najkorzystniej dla zdrowia jest spożywać pięć posiłków dziennie - radzi Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory, prowadzącego w kraju kampanię pod hasłem "Sekrety kobiecych serc". - Aby usprawnić pracę serca, należy uwzględnić w menu jak najwięcej różnorodnych produktów: warzyw, owoców, nasion, ryb oraz tłuszczów roślinnych. Nasze posiłki nie powinny bazować na smażonych mięsach, obficie polanych śmietanowymi sosami, ani na przekąskach typu fast food. Tego typu potrawy zawierają bowiem tłuszcze nasycone i kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie.

A nadmiar cholesterolu, jak wiadomo, może prowadzić do rozwo- ju lub do zaostrzenia już istniejącej choroby wieńcowej, a w konsekwencji - do zawału serca lub udaru mózgu.
- Tyle samo energii co schabowy w panierce dostarczy nam na przykład dużo zdrowszy łosoś duszony na oliwie z oliwek z ryżem i warzywami - wylicza Jadwiga Przybyłowska. - Zastąpimy w ten sposób nasycone kwasy tłuszczowe nienasyconymi, które chronią serce i wzmacniają układ krążenia, zapobiegając miażdżycy.

Według zasad prawidłowego żywienia, podstawowym źródłem energii w codziennej diecie powinny być produkty węglowodanowe, zawierające węglowodany złożone (skrobia), bogate w błonnik pokarmowy, natomiast nie zawierające cukrów prostych. Przy wyborze produktów należy się kierować podstawową zasadą: im mniej są przetworzone, tym lepsze dla naszego zdrowia.
Produkty węglowodanowe (wymienione w ramce poniżej) powinny być uwzględnione w naszym codziennym jadłospisie razem z tłuszczami roślinnymi. - Natomiast spożywanie tłuszczów ogółem, jako produktów wysokoenergetycznych, należy ograniczać - ostrzega Jadwiga Przybyłowska. - W prawidłowym jadłospisie nie powinno jednak zabraknąć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawartych m.in. w olejach roślinnych, tłuszczu ryb morskich oraz w produktach do smarowania pieczywa wytwarzanych na bazie olejów roślinnych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają bowiem dobroczynny wpływ na serce - pomagają usprawniać funkcjonowanie układu krążenia i zmniejszają ryzyko powstania choroby niedokrwiennej serca. Natomiast tłuszcze nasycone, znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, tłuste mięso, mleko i jego przetwory, należy ograniczać.

Proste rady, w jaki sposób opracować jesienne menu, propozycje lekkostrawnych dań można znaleźć na stronie internetowej www.pokochajswojeserce.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska