Szpinak i bazylia z własnej działki

fot. Anita Koszałkowska
Rukola
Rukola fot. Anita Koszałkowska
Zamiast w sklepie rukolę, szpinak czy bazylię możesz wychodować na własnej działce a plony mieć kilka razy w roku.
Szpinak (z lewej) i bazylia
Szpinak (z lewej) i bazylia fot. Anita Koszałkowska

Szpinak (z lewej) i bazylia
(fot. fot. Anita Koszałkowska)

RUKOLA
Jest niewymagająca, łatwa w uprawie i oporna szkodnikom. Nasiona można wysiewać do gruntu od maja do sierpnia. Pierwsze plony zbieramy już po 3 tygodniach od momentu siewu, gdy łodygi sięgną 10 - 15 cm.

Jeśli wyjdzie za gęsto, należy ją przerwać. Bardzo szybko odrasta, w miejscu zerwanych liści szybko pojawiają się nowe. Gdy przerośnie można posiać ją na nowo. Lubi miejsca ciepłe i częściowo zacienione, musi być regularnie podlewana.

SZPINAK
Najlepiej rośnie na glebie próchniczej, niezbyt suchej, głębokiej. Lubi pełne słońce, choć toleruje też półcień. Siać można bezpośrednio do gruntu aż do września (w zależności od odmiany: wiosenna, letnia, jesienna i zimowa).

Nasiona wsiewa się na głębokość 4 cm, w takiej odległości by starczyło miejsca na rozgałęziające się liście.
Plony można zbierać do pierwszych przymrozków. Lubi wilgoć i regularne podlewanie.

BAZYLIA
Można ją wyhodować z nasion, ale łatwiej będzie przesadzić do gruntu gotową już sadzonkę w plastikowym pojemniku, którą można kupić w sklepach spożywczych. Sadzonki należy rozdzielić i posadzić co 20, 30 cm.

Bazylia lubi stanowisko słoneczne i regularne podlewanie, w trakcie upałów obfite. Należy ścinać fragmenty łodyg bocznych lub wierzchołkowych, wtedy roślina będzie wypuszczać nowe pędy. Dostępne są m.in. bazylia cytrynowa i balsamiczna.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska