Popularnie nazywane bywają różami cukrowymi, głównie dzięki słodkiemu, intensywnemu zapachowi i jadalnym płatkom. Są łatwe w uprawie, znoszą nawet 40-stopniowe mrozy, lubią wystawę słoneczną.
Kwitną w czerwcu, rozsiewając niebiański zapach. Miłośnicy łakoci powinni je uprawiać, by latem przyrządzić różane konfitury.
Przepis na konfitury
25 dag płatków róży cukrowej,
25-30 dag cukru,
sok z jednej cytryny
Płatki róż należy zebrać rano, ale tylko wtedy, gdy będą suche. Starannie oddzielić płatki od kwiatu i usunąć małe, czarne robaczki.
Płatki wsypać do wyparzonej makutry i ucierać drewnianą gałką, dosypując powoli cukier i skrapiając cytryną. Ucierać należy do momentu, gdy cukier całkowicie się rozetrze i utworzy z płatkami gęstą masę.
Konfitury należy przełożyć do niewielkich słoików, wcześniej wyparzonych, i natychmiast zamknąć. Przechowywać w lodówce.
Po każdorazowym użyciu brzeg słoika można przetrzeć spirytusem, by bakterie nie dostały się do surowej zawartości.
Masa wzbogaca smak ciast i wypieków, idealna będzie połączona z dżemem jako nadzienie do pączków.
Suszone płatki
Niewykorzystane płatki można wysuszyć. Najlepiej w mechanicznej suszarce lub na słońcu. Po sprawdzeniu, czy nie są wilgotne, przechowujemy je w szczelnym pojemniku i dodajemy do herbat. Wspaniale je aromatyzują.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?