Róża cukrowa najlepsza w konfiturach

KOSZ
Różę można posadzić pojedynczo lub w szpalerze, jako żywopłot.
Różę można posadzić pojedynczo lub w szpalerze, jako żywopłot. KOSZ
Rosa rugosa lub centifolia - to gatunki łatwe w uprawie, o wielu zastosowaniach. Bardzo popularna jest konfitura z różą cukrową.

Popularnie nazywane bywają różami cukrowymi, głównie dzięki słodkiemu, intensywnemu zapachowi i jadalnym płatkom. Są łatwe w uprawie, znoszą nawet 40-stopniowe mrozy, lubią wystawę słoneczną.

Kwitną w czerwcu, rozsiewając niebiański zapach. Miłośnicy łakoci powinni je uprawiać, by latem przyrządzić różane konfitury.

Przepis na konfitury

25 dag płatków róży cukrowej,
25-30 dag cukru,
sok z jednej cytryny

Płatki róż należy zebrać rano, ale tylko wtedy, gdy będą suche. Starannie oddzielić płatki od kwiatu i usunąć małe, czarne robaczki.

Płatki wsypać do wyparzonej makutry i ucierać drewnianą gałką, dosypując powoli cukier i skrapiając cytryną. Ucierać należy do momentu, gdy cukier całkowicie się rozetrze i utworzy z płatkami gęstą masę.

Konfitury należy przełożyć do niewielkich słoików, wcześniej wyparzonych, i natychmiast zamknąć. Przechowywać w lodówce.

Po każdorazowym użyciu brzeg słoika można przetrzeć spirytusem, by bakterie nie dostały się do surowej zawartości.
Masa wzbogaca smak ciast i wypieków, idealna będzie połączona z dżemem jako nadzienie do pączków.

Suszone płatki

Niewykorzystane płatki można wysuszyć. Najlepiej w mechanicznej suszarce lub na słońcu. Po sprawdzeniu, czy nie są wilgotne, przechowujemy je w szczelnym pojemniku i dodajemy do herbat. Wspaniale je aromatyzują.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska