A to dzięki sadzonkom, które pojawiły się w sklepach ogrodniczych. Wawrzyn w naturze (Bałkany, Grecja, Tajlandia, Nowa Zelandia) występuje jako drzewko. Uwielbia ciepło i bryzę morską.
Przy odrobinie wysiłku uda się i w Polsce. Wprawdzie nie osiągnie dużych rozmiarów, ale z powodzeniem będzie rodził nowe liście - tak często wykorzystywane w kuchni.
Roślina powinna mieć ciepło i przewiewnie, choć nie lubi chłodnych przeciągów. Latem doniczkę można trzymać na balkonie.
Potrzebuje regularnej wilgoci, ale nie lubi przelewania. Znosi krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0 °C (nawet do -10 °C), jednak dłuższe okresy mrozu są dla niej zabójcze.
Najlepiej zimuje w widnym pomieszczeniu, w temperaturze 2-4 °C, na przykład na werandzie lub w zimnej szklarni. Przy wyższej temperaturze (10-15 °C) pomieszczenie, w którym stoi, powinno być często wietrzone. Liście zbiera się latem, owoce - jesienią.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?