Ojciec Góra przywiózł do Prudnika Chleb Prymasa

Krzysztof Strauchmann
Krzysztof Strauchmann
Jest bardzo smaczny, razowy i ma być nowym towarem promocyjnym dla miasta.

Ojciec Jan Góra, znany dominikanin i organizator corocznych spotkań młodych nad Jeziorem Lednickim, przywiózł do Prudnika Chleb Prymasa, którego premierowa degustacja odbyła się dziś w trakcie spotkań z młodzieżą. Recepturę chleba, na specjalną prośbę zakonnika, opracowało laboratorium spożywcze z Bydgoszczy.

Próbnego wypieku na podstawie przywiezionego do Prudnika zaczynu, podjęły się dwie miejscowe piekarnie. - Kosztowałem go jeszcze w Bydgoszczy. Jest tak pyszny, jeszcze z masełkiem i kawą, że myślałem że oszaleję - zachwala O. Góra. - Jeśli do tego dołożycie smalec i ogórka, to możecie wszystkim ogłaszać, że na rynku w Prudniku można zjeść coś tak wspaniałego.
Zakonnik, który urodził się w Prudniku i tu spędził młodość i dzieciństwo, proponuje żeby Chleb Prymasa stał się znakiem promocyjnym miasta. Namacalną pozostałością po jego spotkaniach i dyskusjach z młodzieżą. Prudnickie piekarnie zapowiadają, że jeśli chleb zyska popularność, to trafi do stałej sprzedaży.

Czytaj e-wydanie »
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska