Ojciec Jan Góra, znany dominikanin i organizator corocznych spotkań młodych nad Jeziorem Lednickim, przywiózł do Prudnika Chleb Prymasa, którego premierowa degustacja odbyła się dziś w trakcie spotkań z młodzieżą. Recepturę chleba, na specjalną prośbę zakonnika, opracowało laboratorium spożywcze z Bydgoszczy.
Próbnego wypieku na podstawie przywiezionego do Prudnika zaczynu, podjęły się dwie miejscowe piekarnie. - Kosztowałem go jeszcze w Bydgoszczy. Jest tak pyszny, jeszcze z masełkiem i kawą, że myślałem że oszaleję - zachwala O. Góra. - Jeśli do tego dołożycie smalec i ogórka, to możecie wszystkim ogłaszać, że na rynku w Prudniku można zjeść coś tak wspaniałego.
Zakonnik, który urodził się w Prudniku i tu spędził młodość i dzieciństwo, proponuje żeby Chleb Prymasa stał się znakiem promocyjnym miasta. Namacalną pozostałością po jego spotkaniach i dyskusjach z młodzieżą. Prudnickie piekarnie zapowiadają, że jeśli chleb zyska popularność, to trafi do stałej sprzedaży.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?