Światowy Dzień Czekolady. Opolscy blogerzy polecają czekoladowe smakołyki!

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
Składniki: 100 g białej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 100 ml śmietanki 30 %, 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, mały kieliszek likieru czekoladowo-pomarańczowego, 10 małych papilotek na muffinki.Wykonanie: Białą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie papierowe foremki. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Czekoladę mleczną tak samo roztopić w kąpieli wodnej i wysmarować pędzelkiem po zastygniętej białej czekoladzie, jako drugą warstwę. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Gdy stwardnieją, delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić.
Składniki: 100 g białej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 100 ml śmietanki 30 %, 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, mały kieliszek likieru czekoladowo-pomarańczowego, 10 małych papilotek na muffinki.Wykonanie: Białą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie papierowe foremki. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Czekoladę mleczną tak samo roztopić w kąpieli wodnej i wysmarować pędzelkiem po zastygniętej białej czekoladzie, jako drugą warstwę. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Gdy stwardnieją, delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić. Katarzyna Czapran/ Kuchnia w opałach
Dziś można wziąć kostkę czekolady do ust bez wyrzutów sumienia. W końcu dzisiaj święto, a święta trzeba celebrować! 12 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Jeśli nie macie pomysłu na domowe czekoladowe łakocie, Opolska Blogosfera Kulinarna przygotowała kilka lat temu zestaw czekoladowych smakołyków, które każdy może przygotować samodzielnie. Zapraszamy na czekoladowe szaleństwa - dzisiaj nie liczymy kalorii!

Czy lubisz czekoladę? - zagłosuj w sondzie internetowej

Trwa głosowanie...

Czy lubisz czekoladę?

To właśnie dzisiaj: 12 kwietnia w kalendarzu świąt nietypowych świętujemy Światowy Dzień Czekolady.

Ba, jako że czekolada to przysmak drogi sercom (i podniebieniom) milionów osób, to święto w kalendarzu jest nie tylko jeden raz. 7 lipca również zaznaczony jest jako Dzień Czekolady.

Czekolada to czarodziejskie połączenie ziarna kakaowca, cukru i mleka (w różnych proporcjach, w zależności od preferencji). Czekoladowy przysmak ma historię sięgającą tysiącleci.

Początkowo ziarna kakaowca używane były przez starożytne cywilizacje Ameryki Południowej jako napój (do dzisiaj zresztą jednym z przysmaków jest gorąca czekolada).

Pierwsze zastosowanie kakaowca przez Majów i Azteków jako waluty, napoju dla elit oraz ofiary dla bogów, przekształciło się z biegiem czasu w przemysł, który generuje miliardy dolarów rocznie.

Czekolada stała się także częścią kultury. Znacie takie filmy, jak „Jak dwie krople czekolady", „Czekoladowe wojny" czy „Charlie i fabryka czekolady"?

Czekolada wcale nie szkodzi. Czekolada ma korzystny wpływ na zdrowie!

Badania naukowe wykazują, że czekolada może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera substancje takie jak polifenole, które posiadają właściwości antyoksydacyjne, oraz flawonoidy, które mogą wspierać zdrowie serca.

Oczywiście, jak w przypadku większości smakołyków, kluczową kwestią jest umiar - zbyt duża ilość czekolady może prowadzić do nadmiernego spożycia kalorii i cukru.

W dniu, który jest poświęcony czekoladzie, warto także pamiętać o sposobach, w jakie możemy czerpać przyjemność z tego pysznego przysmaku w sposób świadomy i odpowiedzialny. Wybierając czekoladę, warto zwrócić uwagę na produkty z naturalnych składników, pochodzące z zrównoważonych źródeł, które respektują prawa pracowników i środowisko naturalne.

Czekolada niejedno ma imię

Warto pamiętać o tym, że niezależnie od tego, czy preferujemy gorzką czy mleczną, z orzechami czy białą czekoladę, słodki czekoladowy przysmak ma moc łączenia ludzi i sprawiania, że życie staje się słodsze i piękniejsze!

Guns N' Roses – „Don't Cry”

A gdyby Axl Rose śpiewał: "Przestoń ślimtać"? Oto śląskie ty...

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska