Na scenie pod wiatrakami zaprezentowały się m.in. Reprezentacyjny Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca "Wrocław", Krakowska Grupa Folklorystyczna z Mydlnik, Bożenki, Moczkowie oraz gość specjalny festiwalu - Folklorystyczny zespół Vrtek z Opavy.
Goście, którzy mimo upału wybrali się do skansenu, mogli obejrzeć pokazy tradycyjnego rzemiosła i rękodzieła artystycznego: zdobienie jaj i pierników, garncarstwa, kowalstwa czy haftu krzyżykowego.
Odbyły się także połączone z degustacją pokazy wyrobu pierogów, makaronu domowego, faworków i placków kartoflanych z blachy. Można było skosztować chleba wypiekanego w zabytkowym piecu z Rudziczki.
Podczas imprezy rozstrzygnięto XIV edycję wojewódzką konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów" organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.
W krajowym finale, który odbędzie się 28 września 2014 r.na targach Smaki Regionów Polagra Food w Poznaniu Opolszczyznę reprezentować będzie m.in. "Eintopf, czyli gęsta zupa jarzynowa" zgłoszona do konkursu przez opolską restaurację "Niebo w Gębie".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?