W tym roku jedną z atrakcji będzie kulinarna podróż "Widelcem po Europie", podczas której w rolę przewodników wciela się blogerzy kulinarni.
- W piątek pokażemy opolanom specjały kuchni polskiej, a w sobotę i niedzielę europejskiej. Do pomocy zaprosiliśmy amatorów gotowania i blogerów kulinarnych z miast partnerskich Opola. Będzie degustacja i gotowanie na żywo - zapowiada Marta Wolna ze stowarzyszenia Opolska Blogosfera Kulinarna.
Wiadomo, że silną grupą na festiwalu pojawią się Węgrzy. W sobotę przygotują tradycyjną zupę gulaszową, a niedzielę - bakonyi - jednogarnkową potrawę na bazie wieprzowiny.
Sprawdź: Festiwal Opolskich Smaków - program
Będzie okazja, by skosztować frykasów kuchni rosyjskiej czy ukraińskiej. Co ważne za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie na tym kulinarnym targu będzie... wasz przepis.
- Najlepiej przynieść ze sobą recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie na kartce z wakacji. Chcemy stworzyć z nich potem książkę kucharską, której autorami będą wszyscy opolanie - mówi Ewa Duda, naczelnik biura promocji w ratuszu.
Kolejna atrakcja festiwalu to kulinarna bitwa, w której zmierzą się drużyny znanego z Hell's Kitchen - Adama Czapskiego i Adriana Feliksa, szefa kuchni, który wystąpił w programie Top Chef. Rywalizacja będzie polegała na przygotowaniu potrawy, której główną bohaterką jest kluska śląska.
W trakcie festiwalu będzie też możliwość wzięcia udział w warsztatach kulinarnych. Do wyboru: grzeszna czekolada, sushi dla dzieci, dekorowanie czy sztuka barmańska.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?