Sobota pod znakiem kluski śląskiej. Trwa Festiwal Opolskich Smaków [wideo]

Artur  Janowski
Artur Janowski
Ania Grochalska poprowadziła warsztaty dekorowania ciast i deserów.
Ania Grochalska poprowadziła warsztaty dekorowania ciast i deserów. Artur Janowski
Setki opolan pojawiły się na Rynku w Opolu, aby posmakować potraw regionalnych. Kulinarna impreza - pełna atrakcji - potrwa do niedzieli.

Od piątku opolanie nie mogą mówić, że są głodni, a i w sobotę czeka na nich moc atrakcji.

Na rynku odbyła się kulinarna bitwa, w której zmierzyli się znany z Hell's Kitchen - Adam Czapski i Adrian Feliks, szef kuchni, występujący w programie Top Chef. Tematem konkursu były wariacje na temat kluski śląskiej. Panowie gotowali tak pysznie, że mieszkańcy zgodnie orzekli remis. Nagroda - profesjonalna sprzęt kuchenny - została przekazana hospicjum.

Dodatkowo Adrian Feliks poprowadził zajęcia dotyczące dań z kaszy, która powoli wraca do naszych łask.

Festiwal Opolskich Smaków to także szansa na to, aby podnieść poziom swoich kulinarnych umiejętności.

Blogerzy przygotowali dla opolan całą gamę różnych warsztatów. Są to: czekoladowe rozkosze (prowadzone przez Karolinę Kornacką i Natalię Urbanek) pokazy dekorowania dla dzieci i dorosłych (Anny Grochalskiej), podstawy sztuki barmańskiej (Jacka Łuczki) oraz pokazy kuchni ajurwedyjskiej (Łukasza Zalewskiego).

Festiwal to również Jarmark Produktów i Potraw, który będzie czynny przez wszystkie trzy dni trwania festiwalu w godz. 12 a 20.

Dodatkowo na scenie ustawionej na Rynku zobaczymy: SoulCity, Saxesfull Plus i grupę Foliba.

Imprezę organizują wspólnie: prezydent Opola, Nowa Trybuna Opolska, urząd marszałkowski i MDK.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska