Prezydent Opola spotkał się z restauratorami

Anna Grudzka
Anna Grudzka
Rynek w Opolu.
Rynek w Opolu. Archiwum
Restauratorzy przedstawili wiele pomysłów na ożywienie opolskiego Rynku.

Wśród nich znalazła się np.: organizacja boiska na Rynku, a zimą sztucznego lodowiska, a nawet powołanie "radiowęzła", w którym można byłoby usłyszeć to co dzieje się na Rynku.

Pierwszym wspólnym projektem jest stworzenie całorocznych ogródków, które miałyby funkcjonować - jak określił prezydent - na Małym i "dużym" Rynku. - W dwóch okresach: letnim od kwietnia o września i zimowym od października do końca marca - precyzował Arkadiusz Wiśniewski.

W najbliższych planach jest także zlikwidowanie pasa drogowego na Rynku, dzięki czemu restauratorzy mieliby płacić mniej za postawienie ogródków, a także wydłużenie okresu na jaki byłaby pubom i restauracjom przyznawana koncesja na sprzedaż alkoholu. - Znam takie miasta, gdzie koncesję przyznaje się na 10 lat - powiedział prezydent.

Na wszystkie pomysły najpierw będą musieli zgodzić się radni.

Na spotkanie przyszło wielu restauratorów nie tylko z okolic ratusza i Małego Rynku, ale też z ulicy Krakowskiej czy Wojciecha. Kolejne spotkanie odbędzie się w lutym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska