Ulepią uszka za Ciebie

Fot. Paweł Stauffer
Elżbieta Sobolewska z baru „Starówka” w Opolu ma do ulepienia tysiące pierogów i uszek.
Elżbieta Sobolewska z baru „Starówka” w Opolu ma do ulepienia tysiące pierogów i uszek. Fot. Paweł Stauffer
Nie wszystkie potrawy wigilijne trzeba przygotowzwać samemu. Część z nich można zamówić.

W opolskim barze "Pierożek" jest do ulepienia 10 tysięcy pierogów. Wszystkie zostały zamówione na Wigilię. Trzeba będzie poświęcić na ugniatanie ciasta i lepienie pierogów kilka nocy:
- Będziemy pracować po 5-6 godzin, po zamknięciu baru - mówi Krzysztof Trzeciak, szef baru.

W "Pierożku" już nie przyjmą nowych zamówień. W Opolu wigilijne potrawy mogą za nas ugotować jeszcze na przykład w Zajeździe Kasztelańskim, w restauracji "Festiwalowa", czy też w barze "Starówka", gdzie także zamówiono już kilka tysięcy pierogów i uszek. Szef kuchni Zajazdu, Tomasz Lange: - Często nasi klienci mają bardzo sprecyzowane wymagania, na przykład aby danie było dokładnie tak samo udekorowane, jak widzieli na jakimś kiermaszu. Przynoszą nawet zdjęcia. Staramy się sprostać tym wymaganiom.

Klienci często pytają, czy pierogi są wykonywane maszynowo, czy też lepione ręcznie. Te ręczne są większe i mniej kształtne.
- Ludzie są zaganiani i korzystają z możliwości kupienia gotowych dań, szczególnie jeśli w grę wchodzą potrawy bardzo skomplikowane w przygotowaniu - mówi Magdalena Pośpiech, zastępca kierownika restauracji "Festiwalowa" w Opolu. - Pierwsze zamówienia przyjmowaliśmy już w listopadzie. Największe to około 140 uszek.
Bary i restauracje nie tylko przygotowują potrawy - urządzają także całe wigilijne kolacje. Na razie - głównie dla zakładów pracy.
CENY:
Bar "Pierożek" pół kilo uszek (45 sztuk) - 19,50 zł; pierogi z kapustą i grzybami (porcja 6 sztuk) - 6,10 zł; pierogi ruskie (porcja) - 5,60 zł; barszcz (1/4 litra) - 1,80 zł
Bar "Starówka" 1 kg uszek - 35 zł; 1 kg pierogów ruskich (ok. 45 szt.) - 28 zł, kaczka faszerowana 1 kg - 65 zł,
Restauracja "Festiwalowa" 1 kg uszek - 45 zł; 1 kg pierogów z kapustą i grzybami - 25 zł (około 35 sztuk); 1kg pierogów ruskich - 12,50 zł (ok. 30 sztuk); porcja karpia w galarecie - 7 zł (100 gram); litr barszczu - 14 zł.
Bar "Laguna" z Kędzierzyna-Koźla: 1 kg uszek (44 sztuki) - 18 zł; 1 kg pierogów z grzybami i kapustą (32 sztuki) - 13 zł; porcja karpia w galarecie (1 dzwonko) - 4 zł; porcja barszczu (0,25 l) - 1,50 zł
Bar Mleczny w Brzegu: 1 kg (ok. 70 sztuk) uszek z grzybami- 25 zł; 1 kg pierogów (55 sztuk) z grzybami i kapustą - 12 zł; litr barszczu wigilijnego - 6 zł.
Bar "Barbus" w Nysie: 1 kg uszek z grzybami i pieczarkami (ok. 100 sztuk) - 18 zł; 1 kg uszek z kapustą i grzybami - 15 zł (ponad 100 szt.) 1 kg pierogów z kapustą i grzybami - 10 zł (ok. 40 szt.); 1 kg pierogów ruskich - 10 zł (ok. 40 szt.); 1 litr barszczu czerwonego - 7,80 zł;
Bil/Kla/Drat/Rab

RADA
Zahartuj uszka
Gotowe uszka lub pierożki wrzuć do wrzątku z solą i olejem. Od momentu wypłynięcia gotuj ok. 3 minut, Wyciągnij, ostudź, ułóż na tackach tak aby się nie stykały, zamroź. Przed wieczerzą - odmroź i gotuj na wrzątku kolejne 3 minuty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska