Warzywa i owoce podstawą zdrowej diety

Redakcja
Takie produkty powinny się znaleźć w każdej kuchni pani dbającej o zdrowie.
Takie produkty powinny się znaleźć w każdej kuchni pani dbającej o zdrowie. fot. sxc
Codzienne posiłki dbającej o zdrowie i urodę kobiety powinny obfitować w warzywa i owoce w różnej postaci.

Dostarczą one błonnika oraz najważniejszych witamin i minerałów.

- Szykujmy z warzyw sałatki, surówki, kładźmy je na kanapki i posypujmy je ziołami np. bazylią, tymiankiem lub oregano, co doda nam energii i pobudzi organizm do prawidłowej przemiany materii - radzi Maria Jeznach, kierownik działu żywności i żywienia wojewódzkiego sanepidu w Opolu. - Jeśli chodzi o wszelkie sałatki, okraszajmy je oliwą z oliwek lub winogron, gdyż ten dodatek jest najzdrowszy. Ograniczmy natomiast majonez.

Najbardziej wartościowe są warzywa w surowej postaci, natomiast jeśli chcemy zjeść je na ciepło, musimy pamiętać, by maksymalnie skrócić czas ich gotowania. Bo inaczej utracą część witamin.

Wśród kobiet dbających o swoją sylwetkę, samopoczucie fizyczne i psychiczne bardzo popularna staje się tzw. chromodieta, polegająca na grupowaniu i jedzeniu warzyw, owoców oraz innych produktów według kolorów.
Np. jeśli spożywamy produkty o barwie ciemnoniebiesko-fioletowej, czyli: jagody, ciemne winogrona, śliwki, bakłażany i jeżyny, to dostarczamy sobie bioflawonoidy, które wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, mają też lekkie działanie przeczyszczające, co umożliwia usuwanie z ustroju szkodliwych produktów przemiany materii, czyli toksyn.
Natomiast panie pragnące opóźnić u siebie efekty starzenia powinna zainteresować grupa żółta (cytrusy, papryka, brzoskwinie), pomarańczowa (marchewka, dynia) i czerwona (pomidory, arbuzy). Efekty odmładzające zapewnia zawarty w nich beta-karoten, który także poprawia wygląd skóry, wygładza ją i nawilża od środka. Zapewnia też ogólne dobre samopoczucie.

Pewne warzywa lub owoce pomogą również zachować szczupłą sylwetkę, zrzucić zbędne kilogramy. Takie właściwości ma np. popularna sałata - od zwykłej masłowej przez rzymską, lodową, po roszponkę czy rukolę. Sałata zawiera bowiem bardzo mało kalorii (w 100 g mieści się 14 kcal). Jest za to smaczna i zdrowa, gdyż ma dużo cennych składników: żelazo, potas, magnez, wapń, witaminę C, B1, B2, B6.

Z owoców odchudzanie wspomogą truskawki, co zapewnia występująca w nich bromelina - enzym, który temu sprzyja. Ponadto są one bogate w witaminę C, żelazo i fosfor.

- Pijmy jak najwięcej naturalnych soków, wyciskanych z warzyw i owoców - zachęca Maria Jeznach. - Występują w nich witaminy i minerały odpowiedzialne za wygląd naszej skóry, paznokci i włosów. Trzeba natomiast wyeliminować lub ograniczyć używki. Alkohol, papierosy czy kawa pita w przesadnych ilościach niszczy bowiem witaminy i mikroelementy dostarczane organizmowi w formie posiłków.

Naturalne soki są lekkostrawne, nie mają konserwantów, nie tylko oczyszczają organizm ze złogów, ale pozwalają w nim utrzymać niezbędną równowagę kwasowo-zasadową, co zapobiega różnym chorobom. Zdrowia i urody doda też picie kolorowych herbat: zielonej, czerwonej (obie pomagają się odchudzić) oraz- wszelkich ziołowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska