Żołnierze Powstania Warszawskiego w labiryncie podziemnego miasta

W 1. odcinku "Tajemnic Państwa Podziemnego" rekonstruujemy koszmarny świat warszawskich kanałów oraz badamy techniki, których używali powstańcy, by przetrwać pod ziemią. Obejrzyj go lub przejdź do pełnego wydania Powstania Warszawskiego.

Obejrzyj wszystkie odcinki
Zwiń
Obejrzyj wideo
Pieczarki możesz uprawiać w domu

Pieczarki możesz uprawiać w domu

Anita Koszałkowska

Nowa Trybuna Opolska

Aktualizacja:

Nowa Trybuna Opolska

Pieczarki z własnej uprawy mają niezwykle delikatny smak.

Pieczarki z własnej uprawy mają niezwykle delikatny smak.

Aby uprawiać pieczarki wystarczy kupić pojemnik z torfem i grzybnią, ustawić go w niezbyt ciepłej piwnicy i podlewać.
Pieczarki z własnej uprawy mają niezwykle delikatny smak.

Pieczarki z własnej uprawy mają niezwykle delikatny smak.

Gotowe "pakiety" z podłożem można zamówić w internecie w specjalistycznych sklepach. Zawierają one mieszankę kompostu z grzybnią i woreczek z ziemią okrywową.

Zaszczepioną kulturę trzeba przykryć ziemią i utrzymywać w wilgotności. Można ustawić ją w pokoju lub ciepłej piwnicy (temp. ok. 18 - 20 stopni C).

Na początku grudnia pieczarki zaczęła uprawiać Helena Bułkowska z Namysłowa.
- Po tygodniu od otrzymania pakietu na wierzchu pojawiła się biała grzybnia, wtedy przeniosłam skrzynkę do piwniczki z temperaturą ok. 16 - 18 stopni - opowiada.

Światło nie odgrywa żadnej roli, może być więc ciemno lub jasno!
Trzeba też pamiętać o systematycznym zraszaniu ziemi, ale nie nadmiernym.

- Aby kontrolować temperaturę, można ustawić przy skrzynkach termometr i w zależności od potrzeby schładzać pomieszczenie lub nagrzewać - dodaje nasza czytelniczka.
Trzeba też pamiętać, że temperatura powyżej 20 stopni jest dla pieczarek niewłaściwa. Optymalna to 15 stopni C.

Po 3-4 tygodniach powinny pojawić się pierwsze owocniki.

- Mieliśmy z tym pierwszym owocowaniem sporo uciechy, bo po raz pierwszy mieliśmy w domu małą pieczarkarnię, a grzyby rzeczywiście rosły przysłowiowo, jak po deszczu. Ponadto mają bardzo delikatny smak, idealnie smakują usmażone soute na maśle - wspomina Helena Bułkowska.

Po dwóch tygodniach pierwszy rzut się skończył. Wtedy należy przesypać powierzchnię skrzynki świeżym torfem i ponownie utrzymywać w umiarkowanej wilgotności.

Po 2-3 tygodniach powinna pojawić się nowa fala pieczarek.
Dobrze przygotowane pakiety powinny owocować 3-4 razy.

Najpóźniej po 16 tygodniach kultura jest wyczerpana i można ją wyrzucić, ale ponieważ jest ona wartościowym nawozem naturalnym, można ją wykorzystać w ogrodzie i do użyźniania roślin balkonowych (doniczkowych).

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze (4)

Wszystkie komentarze (4) forum.nto.pl

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Warto zobaczyć

Wideo