Biuro Współpracy Międzynarodowej PWSZ w Nysie zorganizowało Dzień Adaptacyjny dla studentów zagranicznych Erasmus+

Materiały uczelni

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nysie przywitała zagranicznych studentów z programu Erasmus+. W tym semestrze nyska uczenia gości 35 obcokrajowców.

Biuro Współpracy Międzynarodowej PWSZ w Nysie zorganizowało 16 lutego 2018 roku Dzień Adaptacyjny dla studentów zagranicznych Erasmus+, którzy właśnie rozpoczynają swój semestr letni w nyskiej uczelni. Tym razem PWSZ w Nysie gości 35 studentów z takich krajów jak: Hiszpania, Ukraina, Portugalia, Grecja, Kosowo, Czarnogóra, Bośnia i Hercegowina, Belgia, Francja oraz Turcja.

Studenci zapoznali się z podstawowymi informacjami na temat miasta i regionu, a także PWSZ w Nysie. Pracownicy biura podczas Dnia Adaptacyjnego przedstawili regulacje i sprawy administracyjne dotyczące pobytu studentów w Polsce i w nyskiej uczelni, kalendarz akademicki i wymogi programu Erasmus+. Bardzo ważnym aspektem spotkania była integracja studentów i wsparcie zarówno ze strony pracowników uczelni jak i kolegów, o czym zapewniał Taras Tkaczuk w imieniu tutorów studentów zagranicznych. Pierwsze dni w nowym środowisku, a dla wielu naszych gości w zupełnie nowej kulturze, nie należą do najłatwiejszych stąd konieczne jest wsparcie wszystkich życzliwych osób, które rozumieją ten stan rzeczy i chcą pomóc. Dlatego wszystkich chętnych do dołączenia do grona tutorów serdecznie zapraszamy do kontaktu z BWM.

Ważną częścią tego wyjątkowego dnia były również spotkania z instytutowymi koordynatorami ds. współpracy międzynarodowej, dotyczące kursów prowadzonych w języku angielskim dla studentów zagranicznych, programu zajęć, zasad oceniania oraz ewentualnych zmian w Learning Agreement.

Po części formalnej studentów czekało prawdziwe kulinarne wyzwanie.

Wzięli oni udział w warsztatach pt.: „Jak zrobić polskie pierogi?”. Oczywiście wyzwanie zakończyło się sukcesem i wszyscy mogli spróbować własnoręcznie ulepionych pyszności. Wspólna praca i zabawa była dla wszystkich przyjemnością, a goście nyskiej uczelni deklarowali, że chcą wspólnie uczyć się przygotowywania następnych potraw, w tym polskiego bigosu!
Wszystkim zagranicznym studentom pracownicy nyskiej uczelni życzyli samych cudownych chwil podczas pobytu w Polsce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska