Składniki
ok. 10 dużych winogronowych liści + kilka do wyłożenia garnka
2 szklanki ugotowanego na wpół miękko dzikiego ryżu
2 cebule
2 małe cukinie
siekana świeża mięta
siekana świeża natka pietruszki
sól, pieprz
1 l bulionu warzywnego
sok z połowy cytryny
olej do smażenia
Wykonanie:
Liście winogron zanurzamy we wrzątku na 3 minuty. Cebulę siekamy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy cebulę i cukinię. Potem odciskamy nadmiar soków. Miętę i natkę siekamy.
Ugotowany ryż mieszamy z cukinią, cebulą oraz z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Farsz nakładamy po 1 łyżce na liściach i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie rondla układamy pozostałe liście winogron i ciasno układamy gołąbki.
Zalewamy bulionem oraz sokiem z cytryny. Na wierzch układamy następne liście.
Podczas gotowania możemy gołąbki obciążyć talerzykiem, żeby gołąbki się nie przemieszczały. Gotować około 25 - 30 minut. Podajemy z wywarem w którym się gotowały gołąbki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?