Jak nakryć do wigilijnego stołu?
Stół i krzesła ustawiamy tak, aby goście swobodnie mogli zająć miejsca, a gospodarze nie mieli problemu z podawaniem dań. Należy też zachować odpowiedni odstęp między nakryciami, aby goście nie przeszkadzali sobie wzajemnie podczas jedzenia.
Dekoracje nie powinny przysłaniać potraw.
Świąteczny stół na wigilię
Obrus musi być wyprasowany i dopasowany do wielkości stołu. Pod spód można położyć miękką flanelę, aby przy stawianiu nie obić kieliszków i talerzy.
Obrus może być snieżnobiały lub dobrany do wystroju pokoju, ale dobrze by było, aby kontrastował z kolorem zastawy.
Talerze i kieliszki powinny stanowić komplet. Naczynia przypadkowo dobrane spowodują, że na stole zapanuje chaos. Talerze stawiamy w kolejności podawanych potraw. Gdy zaczynamy od przystawek, talerzyki do nich powinny stać na dużych płaskich. Potem zmieniamy je na głębokie.
Kieliszki stawiamy po prawej stronie nakrycia, nad sztućcami, w kolejności nalewania trunków lub według wielkości - najniższe stawiamy najbliżej. Jedynie pucharek lub szklanka na wodę powinna znaleźć się z lewej strony talerza. Szkła do likieru czy koniaku nie stawiamy na stole, ponieważ powinno być podawane razem z kawą.
Wypolerowane sztućce rozkładamy po obu stronach talerza, w takiej kolejności (począwszy od zewnętrznej strony) w jakiej będą używane. Jeśli zaplanowaliśmy podanie zakąsek, to z prawej strony nakrycia kładziemy nóż do zakąsek oraz nóż do dania głównego.
Do ryby podajemy specjalne sztućce (widelec i szeroki nóż w kształcie łopatki, którym oddzielamy mięso od ości). Zwykłym nożem i widelcem jemy jedynie ryby wędzone i śledzie.
Zupy podawane w bulionówkach jemy łyżeczką do bulionu, okrągłą i nieco mniejszą od normalnej. Kładziemy ją z prawej strony nakrycia między nożami. Jeżeli do zupy podajemy pieczywo i masło, wówczas trzeba zadbać o nóż z zaokrąglonym końcem. Kładziemy go na talerzyku do pieczywa, obok serwetki.
Na stole przy nakryciu głównym powinny się znaleźć trzy sztućce z prawej i dwa z lewej strony. Nad talerzami kładziemy sztućce do deserów oraz łyżeczkę. Do lodów używamy łyżeczki wąskiej i długiej, a do serów i owoców - noża. Pozostałe sztućce podajemy przy serwowaniu kolejnych dań.
Starannie wyprasowane i wykrochmalone serwety do przykrycia kolan powinny się znaleźć po lewej stronie lub na talerzu.
I jeszcze kilka podstawowych zasad savoir-vivre'u. Gości zawsze rozsadza gospodarz. Kobiety i mężczyźni powinni siedzieć na przemian, z tym, że kobiet nigdy nie sadzamy na końcu stołu. Planując ulokowanie gości przy stole, warto uwzględnić ich sympatie i antypatie, aby towarzyskie spięcia nie zakłóciły przyjemnej atmosfery. Najważniejszy gość powinien zająć krzesło po prawej stronie gospodyni lub naprzeciwko gospodarza.
Tyle zasady, lecz tak naprawdę nie one są przecież w życiu najważniejsze. Ważne, aby w ten wieczór nie zabrakło przy Waszych wigilijnych stołach ciepła, miłości i radości.
Wesołych Świąt!
ŻYCZENIA BOŻONARODZENIOWE 2018. Piękne życzenia SMS, wierszyki świąteczne, krótkie życzenia na facebooka i messengera
x-news/Dzień Dobry TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?