Jak nakryć świąteczny stół na Wigilię i Boże Narodzenie zgodnie z przyjętymi zasadami?

fot. Archiwum
Na tradycyjnym wigilijnym stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu, pierogów i kutii.
Na tradycyjnym wigilijnym stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu, pierogów i kutii. fot. Archiwum
Jak nakryć stół na wigilię albo na świąteczny obiad? Jak przygotować wigilijny stół oraz jak ulokować gości podczas wieczerzy wigilijnej. Wigilijny stół ma niewątpliwie magiczną moc. To przy nim zapominamy o urazach i łamiemy się opłatkiem, życząc sobie zdrowia i miłości. Stół powinien być nie tylko pięknie, ale też praktycznie "ubrany". Warto więc pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Jak nakryć do wigilijnego stołu?

Stół i krzesła ustawiamy tak, aby goście swobodnie mogli zająć miejsca, a gospodarze nie mieli problemu z podawaniem dań. Należy też zachować odpowiedni odstęp między nakryciami, aby goście nie przeszkadzali sobie wzajemnie podczas jedzenia.

Dekoracje nie powinny przysłaniać potraw.

Świąteczny stół na wigilię

Obrus musi być wyprasowany i dopasowany do wielkości stołu. Pod spód można położyć miękką flanelę, aby przy stawianiu nie obić kieliszków i talerzy.

Wigilia na Śląsku. Jakich potraw nie może zabraknąć na trady...

Obrus może być snieżnobiały lub dobrany do wystroju pokoju, ale dobrze by było, aby kontrastował z kolorem zastawy.

Talerze i kieliszki powinny stanowić komplet. Naczynia przypadkowo dobrane spowodują, że na stole zapanuje chaos. Talerze stawiamy w kolejności podawanych potraw. Gdy zaczynamy od przystawek, talerzyki do nich powinny stać na dużych płaskich. Potem zmieniamy je na głębokie.

Kieliszki stawiamy po prawej stronie nakrycia, nad sztućcami, w kolejności nalewania trunków lub według wielkości - najniższe stawiamy najbliżej. Jedynie pucharek lub szklanka na wodę powinna znaleźć się z lewej strony talerza. Szkła do likieru czy koniaku nie stawiamy na stole, ponieważ powinno być podawane razem z kawą.

Wypolerowane sztućce rozkładamy po obu stronach talerza, w takiej kolejności (począwszy od zewnętrznej strony) w jakiej będą używane. Jeśli zaplanowaliśmy podanie zakąsek, to z prawej strony nakrycia kładziemy nóż do zakąsek oraz nóż do dania głównego.

Do ryby podajemy specjalne sztućce (widelec i szeroki nóż w kształcie łopatki, którym oddzielamy mięso od ości). Zwykłym nożem i widelcem jemy jedynie ryby wędzone i śledzie.

Zupy podawane w bulionówkach jemy łyżeczką do bulionu, okrągłą i nieco mniejszą od normalnej. Kładziemy ją z prawej strony nakrycia między nożami. Jeżeli do zupy podajemy pieczywo i masło, wówczas trzeba zadbać o nóż z zaokrąglonym końcem. Kładziemy go na talerzyku do pieczywa, obok serwetki.

Na stole przy nakryciu głównym powinny się znaleźć trzy sztućce z prawej i dwa z lewej strony. Nad talerzami kładziemy sztućce do deserów oraz łyżeczkę. Do lodów używamy łyżeczki wąskiej i długiej, a do serów i owoców - noża. Pozostałe sztućce podajemy przy serwowaniu kolejnych dań.

Pierniczki Ann Dew

Ale pyszności! Wielka galeria świątecznych pierniczków zrobi...

Starannie wyprasowane i wykrochmalone serwety do przykrycia kolan powinny się znaleźć po lewej stronie lub na talerzu.

I jeszcze kilka podstawowych zasad savoir-vivre'u. Gości zawsze rozsadza gospodarz. Kobiety i mężczyźni powinni siedzieć na przemian, z tym, że kobiet nigdy nie sadzamy na końcu stołu. Planując ulokowanie gości przy stole, warto uwzględnić ich sympatie i antypatie, aby towarzyskie spięcia nie zakłóciły przyjemnej atmosfery. Najważniejszy gość powinien zająć krzesło po prawej stronie gospodyni lub naprzeciwko gospodarza.

Tyle zasady, lecz tak naprawdę nie one są przecież w życiu najważniejsze. Ważne, aby w ten wieczór nie zabrakło przy Waszych wigilijnych stołach ciepła, miłości i radości.

x-news/Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska