Profesjonalny konkurs kulinarny organizowany był po raz trzeci przez Rybacką Lokalną Grupę Działania "Opolszczyzna".
Konkurs odbył się tradycyjnie w pierwszy weekend października, podczas Wojewódzkiego Święta Karpia, na Zamku Książęcym w Niemodlinie.
W niedzielę o tytuł najlepszego rywalizowało b zespołów zawodowych kucharzy wyłonionych wcześniej w eliminacjach.
Przygotowali:
- nr 1 - Drużyna z Radisson Blu Hotel, Kraków: Bartosz Lenda i Patryk Studziński - fumus
- nr 2 - Gościniec pod lasem i Za Kulisami: Tomasz Mielniczuk, Tadeusz Węcławik - karp z sernikiem , sałata z czerwonej porzeczki, sos na bazie maślanki z esencją laurową
- nr 3 - Bursztynowa Bistro: Norbert Koch i Jan Krawczyk - szafirowy karp
- nr 4 - Grand Hotel Boutique: Marek Filimowski, Szymon Tomaka: filet z karpia podany z kulebiakiem, terriną rybną, kozim serem i galaretką z buraka w towarzystwie sosu kurkowego.
- nr 5 - ArtHotel Wrocław: Dawid Jędrzejczyk, Tobiasz Nowak - Karp/ babeczka serowa/ podgrzybek/ ziemniak/ koper
- nr 6 - Restauracja Agawa: Arkadiusz Dziakowski, Mariusz Drałus - Opolski karp podany na trzy sposoby, z pianą z koziego sera oraz chipsem ze skóry karpia
Ich pracę oceniali sędziowie z całej Polski, reprezentujący stowarzyszenia kucharskie, wśród nich Kurt Scheller.
Zwycięzcami zostali:
- I miejsce - Bursztynowa Bistro: Norbert Koch i Jan Krawczyk
- II miejsce - Gościniec Pod Lasem i Za Kulisami: Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik
- III miejsce - Grand Hotel Boutique: Marek Filimowski i Szymon Tomaka
- Celem konkursu jest promocja opolskiego karpia, a przy okazji innych lokalnych produktów. W tym roku są nimi sery kozie z gospodarstwa Kozi Dar z Chudoby - powiedziała Aleksandra Czerkawska z Rybackiej LGD.
W sobotę w Niemodlinie w konkursie Czas na rybę Junior rywalizowało sześć drużyn ze szkół gastronomicznych.
Miejsca na podium zajęli:
- I - Zespół Szkół Ekonomicznych - Technikum nr 2 z Wodzisławia Śląskiego w składzie: Anna Elsner i Sylwia Smyczek
- II - Zespół Szkół Gastronomicznych - Technikum nr 9 z Wrocławia w składzie: Wiktoria Madaj i Jakub Januszkiewicz
- III - Zespół Szkół Gospodarczych z Rzeszowa w składzie: Sebastian Jawor i Karol Słowik
Nagrody finansowe za pierwsze trzy miejsca zostały sfinansowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego, nagrody rzeczowe za miejsca 4-6 zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?