Kierowca głodny to kierowca niebezpieczny

Daniel Polak
Daniel Polak
Osoby na długotrwałej i rygorystycznej diecie bardzo szybko się denerwują, a to zdecydowanie nie sprzyja bezpiecznej jeździe.

Aż 84 procent kobiet kierowców prowadzi samochód, odczuwając głód. Przyznają one jednocześnie, że jest to przyczyną zmęczenia oraz obniżonej koncentracji na drodze. Aż 12 procent twierdzi, że nie lubi siadać za kierownicą niedługo po zjedzeniu posiłku, a 5 procent nie je, gdyż jest w tym czasie na diecie. O ile - szczególnie po obfitym posiłku - nie powinno się planować nawet krótkiej podróży, to jazda z pustym żołądkiem jest równie niebezpieczna.

- Głód jest częstą przyczyną zaburzeń koncentracji, co szczególnie podczas jazdy samochodem może być realnym zagrożeniem zarówno dla kierowcy, jak i innych uczestników ruchu - mówi Zbigniew Weseli, dyrektor Szkoły Jazdy Renault.

Odpowiednie nawyki związane z odżywaniem są równie ważne jak odpoczynek. Dotyczy to szczególnie tych kierowców, których praca związana jest z częstymi podróżami. Osoby będące na długotrwałej i rygorystycznej diecie mogą mieć tendencję do nadmiernej irytacji, a nerwy zdecydowanie nie sprzyjają płynnej i przede wszystkim bezpiecznej jeździe - dodaje Zbigniew Weseli.

Niebezpieczne dla kierowców jest też podjadanie w trakcie jazdy. Choć może się to wydawać niegroźne, warto pamiętać, że jest to jedna z czynności, które odwracają uwagę od tego, co dzieje się na drodze. Tymczasem prawie połowa kobiet przyznaje, że w czasie gdy prowadzą samochód, zdarza im się jednocześnie rozwijać papierki od cukierków czy czekoladek! Podjadanie w trakcie jazdy może być tak samo niebezpieczne jak rozmowa przez telefon bez użycia zestawu głośnomówiącego - przestrzegają trenerzy Szkoły Jazdy Renault.
- Wszystko przez to, że kierowca, odrywając ręce od kierownicy, nie jest w stanie w pełni kontrolować pojazdu. Sytuacje na drodze potrafią zmieniać się na tyle szybko, że wykonywanie dodatkowych czynności podczas jazdy czy nawet chwilowa nieuwaga mogą mieć groźne skutki - dodają trenerzy.
O odpowiednim posiłku należy pamiętać szczególnie przed dłuższą podróżą. Powinien być lekkostrawny i bogaty w składniki wolno uwalniające energię. Takie danie najlepiej zjeść na około dwie godziny przed wyprawą. Przekąski zabierane do samochodu najlepiej schować w bagażniku, tak aby nie kusiły, rozpraszając uwagę. Sięgać po nie można w czasie wyznaczonego na trasie kilkuminutowego postoju.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska