Na zakończonych właśnie Międzynarodowych Targach Przemysłu Spożywczego, Rolnego i Ogrodnictwa Grüne Woche w Berlinie produkty z Kluczborka i okolic cieszyły się ogromnym powodzeniem. A grupa z producentów z powiatu kluczborskiego stanowiła trzon opolskiego stoiska.
Swoje ciasta i chleby na stoisku opolskim prezentowali i serwowali berlińczykom piekarze z Kujakowic i Wąsic, restauracja "Stara Karczma" i pasieka Jadwigi i Szczepana Małych z Gierałcic.
- Ogromnym powodzeniem cieszył się oczywiście śląski kołocz - mówi Beniamin Godyla, piekarz z Kujakowic i szef konsorcjum producentów tego regionalnego produktu. - W ciągu jednego dnia zwiedzający zjedli 100 kg naszego ciasta.
Szczególnie chętnie sięgali po nie ludzie starsi, dawni mieszkańcy Opolszczyzny. Smak kołocza kojarzył im się z dzieciństwem.
- Zainteresowanie naszym stoiskiem było ogromne, ludzie stali w kolejce, żeby spróbować naszych wyrobów - podkreśla Godyla.
Równie dużym zainteresowaniem co kołocz cieszył się śląski żur, rolady, klopsiki i chleb wiejski ze smalcem, oraz zupełnie nie śląski, ale pyszny bigos serwowany przez Sylwię i Waldemara Skoczylasów, właścicieli "Starej Karczmy" w
Chocianocicach.
- Berlińskie targi mają dla nas olbrzymią wartość promocyjną - podkreśla Godyla. - Odwiedziła je nawet kanclerz Niemiec Angela Merkel.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?