Krzysztof Grzondziel zwyciezcą konkursu na rysunek satyryczny

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Krzysztof Grzondziel z nagrodzoną pracą.
Krzysztof Grzondziel z nagrodzoną pracą. archiwum gminy
286 prac nadesłali rysownicy do tegorocznej edycji konkursu. Jeszcze większym powodzeniem cieszyła się rywalizacja dzieci.

Pochodzący z Mysłowic artysta grafik Krzysztof Grzondziel zdobył grand prix tegorocznego Międzynarodowego Konkursu Rysunku Satyrycznego Karpik. Na jego rysunku stojący po pachy w stawie wędkarz z wędką w dłoni nachyla się do wystającego z wody domofonu, na którym obok przycisków są zdjęcia różnych gatunków ryb, i wywołuje dzwonkiem „wybranego lokatora”.

Trzy nagrody główne jury przyznało Lubomirowi Lichemu (z Czech), Tomaszowi Wołoszynowi (z Niemiec) i Dariuszowi Pietrzakowi (z Polski).

- W trzynastej edycji konkursu wpłynęło 286 prac od autorów z 38 krajów, podobnie jak w poprzednich latach - informuje Katarzyna Paszula, dyrektor Ośrodka Kultury w Niemodlinie. Nagrodą za grand prix było 2500 zł, a za nagrody główne - po 1000 zł. Krzysztof Grzondziel odsłonił też swoją tablicę na ścianie satyryków w ośrodku kultury. Dotychczas zawisły tam tablice 36 autorów, w tym tegoroczne trzy.

Jeszcze większym zainteresowaniem cieszył się konkurs rysunkowy „Mały Karpik” dla dzieci w wieku szkolnym z gmin objętych działaniem Lokalnej Grupy Rybackiej Opolszczyzna (Niemodlina, Lasowic Wielkich, Lewina Brzeskiego, Murowa, Ozimka, Pokoju, Popielowa, Świerczowa, Tułowic, Turawy i Zębowic). Nadesłano na niego 300 prac. Organizatorzy ubolewają, że nagrody mogli przyznać jedynie 7 osobom. Grand Prix Małego Karpika zdobyła Milena Cempa, czwartoklasistka z PSP nr 1 w Niemodlinie.

Za to żołądki jurorów polsko-czeskiego konkursu kulinarnego na potrawę z ryb podbiła pierożkami nadziewanymi rybą Barbara Paluszkiewicz z Niemodlina.

Katarzyna Paszula, dyrektor OK w Niemodlinie, mówi, że konkursy z karpiem w roli głównej to sprawdzony sposób na promocję gminy.

- Jesteśmy dzięki temu rozpoznawalni i przy okazji przyczyniamy się do promocji karpia, którego - co pokazuje konkurs kulinarny - można przyrządzać na wiele sposobów. Po jednym z pokazów kulinarnych, na którym zaprezentowano smażenie karpia na maśle klarowanym, ze sklepów zniknęło właśnie takie masło - opowiada dyrektor Paszula.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska