Pasta Food Company rozpoczęła właśnie produkcję schłodzonych lazanii w Opolu. Oficjalne otwarcie zakładu zaplanowano w późniejszym terminie. Na start firma zatrudniła 50 pracowników, ale zapowiada, że w ciągu najbliższych lat trzykrotnie zwiększy zatrudnienie.
Pasta Food Company to spółka joint venture z kapitałem zakładowym 40 mln zł. Jej udziałowcami są francuska spółka Stefano Toselli i belgijska Ter Beke. Szukając miejsca na lokalizację w Europie Środkowej, inwestorzy rozważali także Czechy i Słowację, ale wybór padł na Opole. Zakład postawiono przy ul. Północnej w podstrefie ekonomicznej Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.
Stefano Toselli zajmuje się produkcją mrożonych potraw.Zatrudnia 250 pracowników, a obrót firmy za 2013 rok wyniósł 72 mln euro. Ter Beke zajmuje się produkcją dań mięsnych i gotowych. Zatrudnia 1650 pracowników, a łączny obrót firmy za 2013 rok wyniósł 407 mln euro.
Do 2020 roku sprzedaż lazanii Pasta Food Company ma wynieść 250 mln zł rocznie
Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?