- Miesięcznie sprzedajemy 25 ton masła i tyle samo twarogu, przerabiamy 1,2 mln litrów mleka - mówi Wilhelm Beker. - Nasze produkty sprzedajemy na całej Opolszczyznie i w województwie śląskim.
Spadające ostatnio ceny mleka cieszą klientów, ale martwią hodowców krów i mleczarnie. Przychody spadają, dlatego spółdzielnia z Olesna chce pozyskać nowych klientów. W przyszłym roku wprowadzi dwa nowe produkty: masło osełkowe i kefiry smakowe.
- Kupujemy maszynę za 200 tysięcy zł i testujemy nasze produkty. Nasz kefir smakowy pewnie będzie o 5-10 groszy droższy od konkurencyjnych, ale za to będzie bez konserwantów, produkowany według receptury naszych babć - mówi szef mleczarni.
Klienci najbardziej jednak czekają na to, aż w sklepach pojawi się oleska śmietankówka, czyli „świeża śmietanka z odrobiną alkoholu”, która na razie jest tylko gadżetem promocyjnym.
- Mamy problem, ponieważ jest to alkohol, nie możemy śmietankówki sprzedawać jako nalewki - mówi Wilhelm Beker. - Ale mocno walczymy oto, żeby móc ją wprowadzić do sklepów. Na razie częstujemy nią na festynach i pytamy ludzi, czy im smakuje.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?