Budowa już ruszyła, a dzięki niej w zakładzie w Opolu pojawi się kolejna linia produkcyjna, wykorzystująca nową technologię. Wydział ma wytwarzać czystą mikrobiologicznie skrobię, spełniającą najwyższe wymagania żywności dla najmłodszych dzieci.
Planowana wydajność linii to tona skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej na godzinę, a już w 2016 roku Nutricia planuje wyprodukować jej łącznie 2200 ton.
- Staramy się z roku na rok rozwijać, a nowy wydział pozwoli nam nie tylko zwiększyć produkcję, ale również poszerzyć zespół pracowników - podkreśla Andrzej Drosik, dyrektor Nutricii.
Zakres projektu obejmuje wybudowanie nowego budynku produkcyjnego wraz z częścią magazynową, przygotowanie i instalację linii dostarczania oraz odbioru surowca, a także jej uruchomienie.
Obecnie trwają prace ziemne, ale budynek ma już stać pod koniec stycznia 2016 r. Dalsze prace związane będą z instalacją linii rozładunku surowca i automatycznej linii do pakowania skrobi.
Rozpoczęcie produkcji przewidziane jest na czerwiec 2016 r., a zakład w Opolu ma zaopatrywać w skrobię wszystkie fabryki koncernu Danone, używające tego surowca do produkcji żywności. Inwestycja oznacza zwiększenie zatrudnienia o 15 osób (obecnie załoga liczy ponad 600 pracowników).
Zespół pracujący na nowym wydziale będzie składał się głównie z operatorów urządzeń technologicznych i ustawiaczy, a rekrutacja na te stanowiska już ruszyła. Warto pamiętać, że w 2014 r. Nutricia rozpoczęła produkcję mleka w puszkach dla dzieci, a żeby taki wydział powstał w Opolu, firma musiała do tego przekonać kierownictwo koncernu. To zaś wciąż wysoko ocenia opolską fabrykę i kolejne inwestycje są niewykluczone.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?