Dwie pierwsze edycje - w restauracji Hotelu „Spałka” w Kluczborku oraz w restauracji „Nad Stawem” w Bogacicy - organizatorzy i uczestnicy uznali za sukces.
- Główną inspiracją do organizacji festiwalu jest chęć promocji zarówno tradycyjnej kuchni Śląska Opolskiego, jak i naszych tradycyjnych i regionalnych produktów - mówi Katarzyna Szydełko. specjalista ds. turystyki z Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
OROT od lat działa na rzecz promocji regionu i naszych rodzimych produktów, dlatego w 2015 r. stworzyliśmy Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.
- W trakcie festiwalu dzięki wykorzystanym produktom tradycyjnym i regionalnym zostanie przygotowane jedyne i niepowtarzalne menu, które zaprezentowane zostanie przez szefów kuchni z restauracji, które zostały partnerami przedsięwzięcia - dodaje Katarzyna Szydelko.
A partnerami tegorocznego opolskiego festiwalu kulinarnego są:
- Zamek w Mosznej
- Restauracja "Zamkowy Młyn" w Krapkowicach
- Restauracja "Nad Stawem" w Bogacicy
- Restauracja "Na Wyspie" w Niemodlinie
- Szef Kuchni Marcin Klich
W ramach festiwalu będą miały miejsce wydarzenia takie jak: warsztaty zdobienia pierników, zwiedzanie lokalnej winnicy, browaru, piekarni, warsztaty kulinarne, zielarskie oraz malowania drewna czy bombek choinkowych opolskim wzorem kwiatowym, jak również wystawa i prelekcja dotycząca starej porcelany tułowickiej.
Program wydarzeń festiwalowych:
13-30 listopada - Zamek Moszna - wystawa przedwojennej porcelany tułowickiej
14 listopada - godz. 17.00 - Zamek Moszna - malowanie bombek w kwiatowy wzór opolski (obowiązują zapisy pod nr 77 44 12 521), godz. 19 - prelekcja o historii tułowickiej porcelany
15 listopada - godz. 17 - zwiedzanie winnicy Cwielong - Olszewski w Balcarzowicach z degustacją (zapisy pod nr 77 44 12 521)
16 listopada - godz. 16.00 - warsztaty zdobienia pierników wilamowickich - restauracja "Zamkowy Młyn" w Krapkowicach (zapisy pod nr 77 44 12 521)
17 listopada - godz. 11 i 12.30 - warsztaty dla dzieci "Tajniki Kuchni Śląskiej" - Muzeum Wsi Opolskiej (zapisy pod nr 77 44 12 521)
18 listopada - godz. 17.00 - zwiedzanie browaru w Nysie (zapisy pod nr 77 44 12 521)
19 listopada - godz. 17 i 18.30 - warsztaty malowania drewna w kwiatowy wzór opolski - Zamek Moszna - (zapisy pod nr 77 44 12 521)
20 listopada - godz. 10.00 - zwiedzanie piekarni w Praszce (zapisy pod nr 77 44 12 521), godz. 17.00 - warsztaty zielarskie "Ziołowy tej" w restauracji w Bogacicy (zapisy pod nr 77 44 12 521)
21 listopada - godz. 17 - warsztaty zdobienia pierników wilamowickich - restauracja "Na Wyspie" w Niemodlinie (zapisy pod nr 77 44 12 521)
Producenci regionalni zaangażowani w festiwal to:
- Miody - Maciejów
- Piekarnia GS Samopomoc Chłopska - Praszka
- Książęcy Browar - Nysa
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska - Olesno
- Kozi Dar - Chudoba
- Agroturystyka Stary Młyn - Obrowiec
- Mięso-Wędliny Róża i Robert Blach s.c. - Górki
- Winnica Rodzinna Cwielong - Balcarzowice
- Winnica Hople - Paczków
- Winnica Parypa - Byczyna
- Cukry Nyskie
- Gospodarstwo Rolne Gorzellik Jan – Zakrzów
- Gospodarstwo Pasieczne - Piotr Krękiewicz – Ligota Tułowicka
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?