Ośmiu studentów Politechniki Opolskiej trafiło do sześciu firm na płatne staże zawodowe połączone z indywidualnym tokiem studiów. Kandydaci musieli wykazać się wysoką średnią ocen.
Jednym z nich jest Bartłomiej Muczyński z III roku mechaniki i budowy maszyn, który trafił na staż do Pasta Food Company, producenta mrożonych lasagne z Opola.
Od marca do maja w poniedziałki i środy pracuje teraz jako pomocnik w dziale utrzymania ruchu, odpowiadającym m.in. za przeglądy, regulacje czy konserwacje w zakładzie.
- Zdobywam doświadczenie, a przy okazji zarabiam – relacjonuje. - Profit z udziału w projekcie jest też taki, że podczas gdy koledzy uczestniczą w zajęciach z organizacji pracy, ja mam je w praktyce.
Dagmara Sikorska specjalista ds. kadr w tej firmie ocenia, że taki staż to najprostszy i najlepszy sposób, by trafić do przyszłych pracowników i pokazać, jak wygląda praca w branży spożywczej.
Bartłomiej Muczyński przyznaje, że wcześniej nie brał pod uwagę pracy w Pasta Food, a w zakładzie jest wiele elementów automatyki, do których obsługi potrzebny jest mechanik. Obok tej firmy do projektu włączyły się opolskie GSS, Nutricia, Park Naukowo-Technologiczny i Explomet z Opola oraz Metsa Tissue z Krapkowic.
Pilotażowy projekt „Studia praktyczne – staże zawodowe” – to wspólna inicjatywa Opolskiego Centrum Rozwoju Gospodarki, PNT, politechniki i firm dla studentów III roku mechaniki i budowy maszyn oraz mechatroniki.
60sekundBIZNESU - o bezrobociu i trudnościach w zatrudnianiu ludzi
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?