Rewolwer. Smakuj pizzę w klimacie westernu i Dzikiego Zachodu

Anna Konopka

Rewolwer. Smakuj pizzę w klimacie westernu i Dzikiego Zachodu

Nowa pizzeria i pub pojawiły się przy głównym deptaku w mieście, w ścisłym centrum Opola. W Rewolwerze przy ul. Krakowskiej 39/1A króluje pizza w rozmaitych wariacjach smakowych, ale prócz tego coś dla siebie znajdą również fani lekkich i smakowitych przekąsek.

Nowy pub z restauracją przeszedł gruntowny remont i co za tym idzie zupełnie zmienił się jego wystrój. Rewolwer wyróżnia oryginalny klimat, którego motywem przewodnim jest dobry western znany wszystkim ze starych filmów i z literatury oraz cały świat dawnego Dzikiego Zachodu.

- Postawiliśmy na klimat Dzikiego Zachodu w Opolu i chcemy żeby ten lokal tak się wszystkim kojarzył. Stworzyliśmy jednak bardziej współczesne odniesienie do tych czasów – mówi Grzegorz Szyszka, właściciel pubu Rewolwer.

- Nowoczesną atmosferę podsyca naturalne drewno, dokładnie deski sosnowe w jasnych odcieniach, których użyto do wykonania całego baru, podestu podłogi i nowych ław. Użycie tych materiałów sprawiło, że w Rewolwerze pachnie prawdziwym drewnem – dodaje.

Co ciekawe ławy dostosowano do wielkości pizzy, tak aby poza nią na stole pozostała przestrzeń. Niektóre blaty są większe a inne mniejsze. Część z nich można zestawić w przypadku większej ilości gości.

Sufit uległ lekkiej przebudowie i przemalowaniu na biało, co przełożyło się na uzyskanie większej przestronności w całym pubie. A ściany zdobią stylowe obrazy przedstawiające obrazki rodem z prawdziwego westernu – zaczerpnięte z kina, jak i z literatury. Gdzie nie gdzie pojawiają się kowbojskie kapelusze. W Rewolwerze pojawiło się też nietypowe miejsce, które przypominać ma… więzienie. Wydzielona wnęka w ścianie jest założona solidną kratą.

- Już zauważyliśmy, że to był strzał w dziesiątkę. Ludziom się ten zakątek podoba, wiele osób robi sobie tam zdjęcia – mówi właściciel.

W menu przedstawionym w westernowej szacie graficznej króluje pizza, a nazwa każdego jej smaku nawiązuje do składników i oczywiście do zwrotów, nazw zaczerpniętych ze świata Dzikiego Zachodu. Na przykład pizza „Biały Wilk” składa się kilku rodzajów serów jak: gouda, parmezan, mozzarella i feta, wybierając „Rewolwer” trzeba się przygotować na konkretny i ostry smak, czyli taki jaki jest styl pubu. Bazą tej pizzy są ostre przyprawy meksykańskie. Natomiast decydując się na „Małego Bizona” usatysfakcjonowani będą szczególnie miłośnicy solidnych mięsnych posiłków (w składzie m.in. kabanos, boczek).

- Jeden z częściej wybieranych typów naszej pizzy to „Czarne Sombrero”, którego bazą są czarne oliwki i świeża rucola albo „Zasadzka” z serem, szynką, kabanosem i boczkiem – wylicza Grzegorz Szyszka.

Właściciel Rewolwera zapowiada, że już myśli o ciekawych atrakcjach dla klientów pubu.

- W przyszłości planuję zorganizować imprezę dla miłośników pizzy. Płacąc jednorazowy wstęp, będzie można skosztować wszystkich gatunków pizzy. To mógłby być taki nasz westernowy festiwal pizzy – żartuje.

W menu lokalu można również wybierać wśród przekąsek w postaci bułeczek czosnkowych, które podane są w trzech wariacjach (m.in. ser mozzarella i oregano lub ser mozzarella, salami i oregano oraz opcja z boczkiem, pieczarkami).

- Działamy dopiero kilka tygodni, ale już widzimy, że te przekąski bardzo smakują klientom i są często wybierane nie tylko jako dodatek, ale niektórzy przychodzą głównie na nie. To dlatego w przyszłości myślimy o rozszerzeniu tej oferty, być może o bułeczki bardziej naturalne, wypiekane na miejscu na bieżąco. Pojawi się też więcej smaków – zapowiada Grzegorz Szyszka.

Natomiast osoby, które akurat nie mają ochoty na pizzę mogą zamówić sałatkę z dodatkiem sosu czosnkowego, miodowo-musztardowego lub winegret. Do wyboru są: Apache (w składzie m.in. rucola, ser feta, pomidor, papryka, zielone oliwki), Czejen (m.in. kurczak zapiekany, pomidor, rucola, czerwona cebula), Irokez (ananas, kurczak zapiekany) oraz Komancz (rucola, tuńczyk, oliwki).

Miłośnicy zdrowych i smacznych koktajli mogą także liczyć na ciekawą propozycję o smaku „owocu dnia”.

Rewolwer to obecnie dwa pomieszczenia, przygotowane na gościnę ok. 70 osób. Wkrótce właściciele zaproszą opolan do kolejnej sali, w której wciąż trwa remont i budowa ciekawego wystroju. Tam przy ławach będzie mogło zasiąść kolejnych 80 gości. Dodajmy, że w planie jest również otworzenia ogródka na ul. Krakowskiej w okresie wakacyjnym.

Drugą część menu stanowi alkoholowe menu wieczorne, którego bazę większości mocniejszych drinków stanowi whisky lub burbon, czyli jak w prawdziwym westernie przystało. Dla smakoszy przygotowano kilka gatunków dobrego piwa krajowego, m.in. wrocławski Browar Stu Mostów, czyli piwo rzemieślnicze, które powstaje w oparciu i tradycyjne receptury i techniki. Łącznie do wyboru jest 26 rodzajów piw butelkowych, m.in. polskich czeskich.

Rewolwer jest czynny codziennie w godz. Od 12.00 do 23.00.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska