Adam Paciorek pracuje jako barman w Merlin Barze w Chmielowicach. - Jestem po szkole gastronomicznej. Mam zająć się teraz przygotowywaniem potraw - mówi.
- Dotychczas oferowaliśmy pizze, makarony, naleśniki, sałatki, dania z grilla. Chcemy wprowadzić coś nowego.
Dlatego Adam wziął udział w szkoleniu dla pracowników branży gastronomiczno-hotelarskiej organizowanym w ramach projektu prowadzonego przez Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości Politechniki Opolskiej.
Od poniedziałku (23 lutego) do dziś pod okiem fachowców dziesięciu pracowników opolskich lokali (pizzerie, bary, hotele) poznawało nowe metody kulinarne.
- Łączenia smaków słodkich ze słonymi, np. mięs w miodach czy cytrusach, sosów słodko-kwaśnych, ale też elementów kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej, fusion - wylicza Łukasz Szewczyk z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka, który razem z Grzegorzem Wiatrowskim z Wrocławia prowadzi szkolenia na zlecenie AIP PO.
- Zaskoczył mnie smak szpinaku, którego wiele osób nie lubi, przysmażonego na maśle z orzeszkami i rodzynkami. Myślę, że wprowadzimy go w naszym menu
- mówi Adam Paciorek.
Alicja Dubniańska, koordynatorka projektu z AIP PO, wyjaśnia, że to jeden z czterech elementów szkoleń dla branży gastronomicznej obok sztuki dekoracji potraw, obsługi kelnerskiej oraz organizacji technik i usług hotelowych.
Oprócz tego za 650 tys. zł unijnej dotacji, jaką dostał na ten cel Inkubator, autorzy projektu zamierzają przeszkolić w sumie 144 pracowników branż gastronomicznej, turystycznej i hotelarskiej.
Udział w szkoleniach jest bezpłatny. Skorzystać z nich mogą pracujący we wspomnianych branżach z całego województwa. Więcej szczegółów i formularz zgłoszeniowy na stronie: www.szkolenia.po.opole.pl.
Projekt będzie trwał do końca maja 2010 r.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?