Ratatouille, czyli pochodzący z Francji, warzywny gulasz rozszedł się do ostatniej porcji. Następnie Kanadyjczyk na oczach opolan i gości zgromadzonych na Rynku zabrał się za przygotowanie kaszotta z grzybami.
- Kasza polska, danie inspirowane włoskim risotto - mówił Daigneault z zapałem siekając czosnek do potrawy. Nto mówił, że polska kuchnia bardzo się zmieniła podczas trzynastu lat jego pobytu w naszym kraju. - Coraz częściej w restauracjach można skosztować potraw lokalnych i sezonowych.
Tradycyjny polski kotlet schabowy Charles uznał za ciężką kuchnię, a jego przysmakiem jest m.in. młoda kapusta czy rosół robiony przez żonę, także barszcz czerwony z krokietami.
Pasję do gotowania Daigneault wyniósł z domu i jeszcze dziś zdarza mu się dzwonić do mamy, żeby dopytać, jak przygotowuje jakieś danie. - Gdybym miał sobie wybrać ostatnią potrawę przed śmiercią, to byłby to homar - żartował Charles.
W czasie kiedy powstawało kaszotto, w innej części rynku trwały warsztaty z pieczenia chleba. - W miseczkach macie państwo pół porcji mąki żytniej, po jednej czwartej orkiszowej i pszennej - wyjaśniał prowadzący warsztaty, po czym omawiał walory kolejnych dodatków do chleba (ziarna słonecznika, dyni, itp).
Pod sceną o gotowaniu dla alergików mówiła Katarzyna Jankowska, znana jako MAG. Autorka blogów www.mamaalergikagotuje.pl, www.alergikwpodrozy.pl oraz książek poświęconych zdrowemu gotowaniu.
- Konieczność przygotowywania potraw bez alergenów uświadomiła mi, jak uboga dotychczas była moja dieta. Teraz cała nasza rodzina je potrawy bez uczulających jaj czy mleka - wyjaśniała.
IX Festiwal Opolskich Smaków potrwa na opolskim Rynku do niedzieli. Co jeszcze w programie? [/b] Od 15.30 Milko Gebauer zwycięzca opolskiej edycji „Ugotowanych” opowiada o tajemnicach wypieku chleba, a o 19.30 rozpocznie się koncert kubańskiego zespołu Los Cubanitos.
W niedzielę o godz. 12.00 spotkanie i warsztaty z robienia słodkości z Natalią Paździor (Master Chef Junior), 13.00 - indywidualne porady Katarzyny Jankowskiej - mamy alergika, o tej samej porze rozpoczną się warsztaty rzeźbienia w owocach i warzywach, o 13.30 Milko Gebauer opowie o chlebach bezglutenowych, a o 14.00 wręczymy nagrody w konkursie nto Mistrzowie Smaków".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?