Powiatowy Konkurs Wypieku Kołocza Śląskiego zorganizowano po raz pierwszy - jako jedną z atrakcji Dni Rozwadzy.
Trzyosobowe drużyny piekły ciasto w miejscowej piekarni już od 8.00 rano. Powstały kołacze z makiem, z serem oraz z jabłkami.
Wygrała drużyna gospodarzy w składzie: Bronisława Pietrek, Hildegarda Stach i Jadwiga Maciołek.
Jury złożone z członków Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego oceniało ciasto według pięciu kryteriów: wyglądu zewnętrznego, równego ułożenia posypki, optymalnej wysokości, pulchności ciasta oraz walorów smakowych i zapachu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?