Ukradli Talerze. Ułożą pyszny jadłospis, kalorie policzą za ciebie

Anna Konopka
Opolskie Smaki. Nyska restauracja zachęca do korzystania z cateringu dietetycznego. Restauracja Ukradli Talerze mieści się przy ulicy Jana Karola Chodkiewicza 1 w Nysie. Nazwa lokalu nie jest przypadkowa.

- Naszą podstawową ideą jest propagowanie sztuki zdrowego odżywiania. Podkreślamy to już w sposobie podawania dań – mówi Kamil Jeleński, właściciel. - Nie mamy talerzy porcelanowych, ale za to nasi klienci jedząc w siedzibie lokalu dostają posiłki na talerzach zrobionych z otrębów orkiszowych, które są całkowicie jadalne – dodaje z uśmiechem.

To właśnie przygotowywanie zbilansowanych i drobiazgowo dobranych posiłków stanowi wyróżnik nyskiej restauracji, która działa już przeszło rok i z powodzeniem prowadzi catering dietetyczny oferując dowóz posiłków pod wskazany adres.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

- To propozycja dla osób, które dużo pracują i nie mają czasu na gotowanie, a zależy im na odpowiednio ułożonym menu na cały dzień - mówi pan Daniel, dietetyk z restauracji Ukradli Talerze. - Klienci wybierają u nas opcję złożoną z pięciu posiłków bądź trzech głównych dań, które dostarczamy codziennie rano. Wystarczy do nas zadzwonić i powiedzieć, jaką dietą jest się zainteresowanym, a my policzymy kalorie, dobieramy odpowiednie białka, węglowodany i tłuszcze, wyeliminujemy produkty, których klient nie może jeść.

Ukradli Talerze w regionie mają już swoją markę.
- Jesteśmy propozycją dla osób, które chcą się dobrze odżywiać, prowadzić konkretną dietę nie rezygnując ze smacznych posiłków – tłumaczy dietetyk. – Gotujemy tradycyjnie, ale ze zdrowymi tłuszczami, z dużą ilością warzyw i zieleniny.

Co więc znajdzie się w przykładowym menu dla osoby, która cieszy się ogólnym zdrowiem i prawidłową wagą? Ukradli Talerze proponują na śniadanie sałatkę z dodatkiem owoców i pełnoziarnistym pieczywem, a na drugie - jaglankę na mleku kokosowym ze świeżymi owocami, z granolą i orzechami. W propozycji obiadowej może znaleźć się rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz kaszą orkiszową zrobioną na sposób orientalny - całość uzupełni sałatka. Podwieczorek to zupa krem z groszku z ziarnami słonecznika i olejem z pestek dyni, a kolacja to pieczony pstrąg z sałatką z dodatkiem limonki.

Kto wybiera opcję cateringu dietetycznego? Okazuje się, że najczęściej osoby zapracowane, dalej ci którzy po prostu stawiają na zdrową dietę, ale z gotowaniem im nie po drodze oraz klienci po przebytych chorobach.

Zmień dietę, poczuj różnicę
- Wciąż wiele osób nie ma pojęcia, co wpływa na odchudzanie lub jaką stosować dietę uprawiając sporty zawodowo lub amatorsko. Najcięższe treningi nie przyniosą rezultatów, jeśli składniki odżywcze są źle dobrane. Odpowiednie wyżywienie to aż 70-80% sukcesu w walce z nadwagą – przekonuje dietetyk. – Po wypróbowaniu naszego jadłospisu osoby są odżywione, dożywione i zadowolone. Menu jest mocno zróżnicowane, co dnia proponujemy posiłki na innych produktach. Po wybraniu odpowiedniej opcji kalorycznej z tygodnia na tydzień waga spada, samopoczucie jest świetne i nie potrzebna jest kawa na pobudzenie organizmu.

Ukradli Talerze zapraszają także do siedziby restauracji w Nysie, gdzie codziennie jest inne menu. Wybierać można spośród zupy tradycyjnej (m.in. rosół, pomidorowa, krupnik) i zupy fit oraz drugiego dania tradycyjnego, fit, vege fish, bezglutenowego lub regionalnego, które jako jedyne jest ustalane raz na tydzień.

Nie bez znaczenia jest również wyposażenie lokalu, którego zaletą jest stosowanie nowoczesnych technologii. Posiłki przygotowywane są m.in. w piecach konwersyjno-parowych, co umożliwia przygotowywanie dań maksymalnie odtłuszczonych. Standardem jest gotowanie na parze, pieczenie na parze, pieczenie w wysokich bądź niskich temperaturach, pieczenie pod ciśnieniem lub „naparowywanie” mięs i warzyw w niskich temperaturach.

- Wiele osób zamawia u nas jednorazowe posiłki na wynos lub tzw. „lunch boxy” na śniadanie i drugie śniadanie lub obiad w formie L lub o większej kaloryczności XL. W ofercie mamy też lunch boxy dla dzieci – wymienia Kamil Jeleński.

W najbliższą sobotę i niedzielę (godz. 12.00-20.00) Ukradli Talerze zapraszają na „Weekend za pół ceny” dla osób, które wybiorą danie regionalne, fit i tradycyjne. Szczegóły na Facebooku (Ukradli Talerze).

Restauracja jest czynna w godz. 10.00-20.00 od poniedziałku do piątku, natomiast w soboty w godz. 12.00-20.00.

[/cs]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska