Opolskie restauracje
    Zdrowo pod sufitem. Zadbaj o zdrowy żołądek i szczęśliwe...

    Zdrowo pod sufitem. Zadbaj o zdrowy żołądek i szczęśliwe podniebienie

    Anna Konopka

    Nowa Trybuna Opolska

    Aktualizacja:

    Nowa Trybuna Opolska

    Zdrowo pod sufitem. Zadbaj o zdrowy żołądek i szczęśliwe podniebienie
    1/13
    przejdź do galerii
    W bistro przy ul. Grota Roweckiego w Opolu zjecie smaczne i zawsze świeże posiłki. Nad menu, które każdego dnia jest niespodzianką czuwa profesjonalny zespół kucharzy oraz dietetyk. W „Zdrowo pod sufitem” nie musicie martwić się o zbędne kalorie.

    - Wyróżnia nas inna, smaczna i zdrowa kuchnia, którą możecie przetestować w naszym bistro, gdzie codziennie przygotowujemy urozmaicone posiłki. Nie mamy stałej karty, stąd każdego dnia naszych gości czeka niespodzianka – mówi Aleksandra Fuk, dietetyk kliniczny, właścicielka cateringu dietetycznego „Dietetyczni” oraz bistro „Zdrowo pod sufitem”.

    W klimatycznym bistro przy ul. Grota Roweckiego 13a w Opolu, każdego dnia wybierać można pomiędzy czterema lub pięcioma daniami obiadowymi, które zespół kucharzy szykuje od godziny 9 rano. Wydawanie obiadów trwa w godzinach od 13 do 18.

    Najczęściej klienci do wyboru mają trzy potrawy mięsne oraz danie wegetariańskie, dwa rodzaje zup (np. zupa krem i zupa z mięsem). Każdego dnia w menu pojawiają się także przekąski, sałatki, zdrowe koktajle i desery.

    - Stawiamy na produkty wysokiej jakości, korzystamy z tzw. super foods, czyli produktów o niezwykłej mocy uzdrawiającej i odmładzającej takiej jak: jagody goji, nasiona chia, amarantus, komosa ryżowa - wymienia dietetyczka. - Stawiamy na nietypowe połączenia smaków, do których jeszcze nie wszyscy są przekonani, ale na szczęście powoli trendy żywieniowe w społeczeństwie się zmieniają. W naszym bistro klient nie zamówi ukochanego tłustego, smażonego schabowego z dodatkiem frytek i coli. Staramy się jednak aby osoby, które lubią kuchnię tradycyjną także znalazły coś dla sobie. Można u nas zjeść na przykład pierogi z rozmaitymi farszami, dużym zainteresowaniem cieszą się zupy kremy, np.: z topinamburu, dyni czy kasztanów.

    Tradycyjnie, ale zdrowiej

    W „Zdrowo pod sufitem” pojawia się już stała grupa zwolenników zdrowego żywienia i odkrywania nowych smaków.

    - Wielkim zainteresowaniem cieszy się piątkowe menu, w którym pojawiają się ryby lub pierogi – przyznaje Aleksandra Fuk. – Szczególnie ryby pieczone w piecu cieszą się uznaniem klientów. Do naszych hitów zalicza się halibut z czerwoną cebulą, cannelloni z karpiem lub leszczem, a jeśli już są pierogi, to na przykład z soczewicą i mięsem mielonym lub z farszem z łososia i sera ricotta.

    W osiedlowym bistro kucharze swoje dania pieką, duszą i gotują metodą sous-vide (gotowanie w głębokiej wodzie w workach próżniowych przez długi czas – nawet do 9 godzin), dzięki czemu m.in. mięso nie traci swoich wartości odżywczych, a znacznie podnosi walory smakowe, zachwyca miękkością.

    - Koncentrujemy się na lokalnych dostawach na terenie Opola i okolic, w związku z tym codziennie dostajemy od naszych dostawców świeże produkty i codziennie przygotowujemy dla naszych gości świeże posiłki. Prowadzimy także catering dietetyczny, codziennie dostarczając naszym klientom zestawy zbilansowanych posiłków w pakiecie z fachową wiedzą dietetyczną. W moim przypadku stało się tak, że praca jest moją największą pasją – opowiada Aleksandra Fuk.

    „Zdrowo pod sufitem” to również świetna alternatywa dla osób, które z różnych przyczyn wymagają specjalnej diety.

    - Często zgłaszają się do nas osoby po hospitalizacji, z kłopotami trawiennymi czy po prostu wymagające lekkiej, ale pożywnej diety – mówi właścicielka. – Przygotowując zdrowe posiłki pamiętajmy, że oprócz smukłej sylwetki zyskujemy przede wszystkim zdrowie. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych traktuję jako profilaktykę zdrowotną. Nie zapominajmy o tym, że jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych jest nasz sposób odżywiania. A na ten wpływa także kultura jedzenia, na którą się składa m.in. spokój podczas spożywania posiłku, skupienie na nim i czerpanie przyjemności z samego jedzenia.

    Swoje inspiracje załoga „Zdrowo pod sufitem” czerpie z książek kulinarnych, blogów a także od samych klientów, którzy podrzucają sprawdzone przepisy.

    - Praca jest naszą pasją, więc wolne chwile spędzamy na warsztatach i szkoleniach aby doskonalić swoje umiejętności i zaskakiwać naszych gości kulinarnymi nowinkami – kończy Aleksandra Fuk.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Najczęściej czytane

    Warto zobaczyć

    Mistrzowie Urody - zgłoś kandydatów

    Mistrzowie Urody - zgłoś kandydatów

    Zobacz liderów powiatowych w 4 kategoriach!

    Zobacz liderów powiatowych w 4 kategoriach!

    Pokochaj wygodę i oszczędności z Orange Love (materiał informacyjny Orange)

    Pokochaj wygodę i oszczędności z Orange Love (materiał informacyjny Orange)

    Kosmetyczka Gwiazd: K.Stankiewicz zdradza sposób na idealne nogi!

    Kosmetyczka Gwiazd: K.Stankiewicz zdradza sposób na idealne nogi!

    Warto zobaczyć

    Mistrzowie Urody - zgłoś kandydatów

    Mistrzowie Urody - zgłoś kandydatów

    Zobacz liderów powiatowych w 4 kategoriach!

    Zobacz liderów powiatowych w 4 kategoriach!

    Pokochaj wygodę i oszczędności z Orange Love (materiał informacyjny Orange)

    Pokochaj wygodę i oszczędności z Orange Love (materiał informacyjny Orange)

    Kosmetyczka Gwiazd: K.Stankiewicz zdradza sposób na idealne nogi!

    Kosmetyczka Gwiazd: K.Stankiewicz zdradza sposób na idealne nogi!