Składniki
2 kg mięsa wieprzowego z szynki, 3 ząbki czosnku, cebula, masło, oliwa, ziemniaki, łyżka mąki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kieliszek dobrego półwytrawnego wina.
Przygotowanie
Mięso umyć i obsączyć. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, natrzeć dokładnie mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki.
Po tym czasie mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na maśle z oliwą.
Przełożyć do brytfanny, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę. Podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec do miękkości, często polewając wytwarzającym się sosem. Miękką pieczeń wyłożyć na półmisek. Sos zmiksować, doprawić.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?