Opolskie restauracje

    Przepis na pieczeń

    Bil

    Nowa Trybuna Opolska

    Aktualizacja:

    Nowa Trybuna Opolska

    Przepis na pieczeń

    ©Fot. archiwum

    Klasyczna pieczeń w winnym sosie - to nasza propozycja na dziś.
    Przepis na pieczeń

    ©Fot. archiwum

    Składniki



    2 kg mięsa wieprzowego z szynki, 3 ząbki czosnku, cebula, masło, oliwa, ziemniaki, łyżka mąki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kieliszek dobrego półwytrawnego wina.

    Przygotowanie



    Mięso umyć i obsączyć. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, natrzeć dokładnie mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki.

    Po tym czasie mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na maśle z oliwą.

    Przełożyć do brytfanny, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę. Podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec do miękkości, często polewając wytwarzającym się sosem. Miękką pieczeń wyłożyć na półmisek. Sos zmiksować, doprawić.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Warto zobaczyć

    Mistrzowie Urody - głosowanie trwa!

    Mistrzowie Urody - głosowanie trwa!

    Światowy Dzień Wody w Opolu

    Światowy Dzień Wody w Opolu

    To już wiosna! Teraz prenumerata cyfrowa kosztuje 30% taniej

    To już wiosna! Teraz prenumerata cyfrowa kosztuje 30% taniej

    Joanna Chacińska i przepis na risotto. Zobacz 2. odcinek Artysty w kuchni!

    Joanna Chacińska i przepis na risotto. Zobacz 2. odcinek Artysty w kuchni!

    Warto zobaczyć

    Mistrzowie Urody - głosowanie trwa!

    Mistrzowie Urody - głosowanie trwa!

    Światowy Dzień Wody w Opolu

    Światowy Dzień Wody w Opolu

    To już wiosna! Teraz prenumerata cyfrowa kosztuje 30% taniej

    To już wiosna! Teraz prenumerata cyfrowa kosztuje 30% taniej

    Joanna Chacińska i przepis na risotto. Zobacz 2. odcinek Artysty w kuchni!

    Joanna Chacińska i przepis na risotto. Zobacz 2. odcinek Artysty w kuchni!