Karnawałowe koperty szpinakowe

(BIL)
Fot. sferaGroup/piątnica
Prezentujemy kolejny przepis w ramach "Opolskich smaków" - koperty szpinakowe.

Składniki

Masło - 1 łyżka

Szpinak mrożony - 500 g

Czosnek - 2 ząbki

Śmietanka 30% - łyżki

sól, pieprz - do smaku

Serek wiejski w kubeczku - 200 g

ciasto francuskie - 1 opakowanie

Jajko - 1 szt.

Przygotowanie

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać odsączony serek wiejski i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku na złoty kolor około 25 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska