Karnawałowe koperty szpinakowe

    Karnawałowe koperty szpinakowe

    (BIL)

    Nowa Trybuna Opolska

    Aktualizacja:

    Nowa Trybuna Opolska

    Karnawałowe koperty szpinakowe

    ©Fot. sferaGroup/piątnica

    Prezentujemy kolejny przepis w ramach "Opolskich smaków" - koperty szpinakowe.
    Karnawałowe koperty szpinakowe

    ©Fot. sferaGroup/piątnica

    Składniki


    Masło - 1 łyżka


    Szpinak mrożony - 500 g


    Czosnek - 2 ząbki


    Śmietanka 30% - łyżki


    sól, pieprz - do smaku


    Serek wiejski w kubeczku - 200 g


    ciasto francuskie - 1 opakowanie


    Jajko - 1 szt.



    Przygotowanie


    Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać odsączony serek wiejski i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku na złoty kolor około 25 minut.


    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Warto zobaczyć

    Wideo