Składniki
Masło - 1 łyżka
Szpinak mrożony - 500 g
Czosnek - 2 ząbki
Śmietanka 30% - łyżki
sól, pieprz - do smaku
Serek wiejski w kubeczku - 200 g
ciasto francuskie - 1 opakowanie
Jajko - 1 szt.
Przygotowanie
Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać odsączony serek wiejski i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku na złoty kolor około 25 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?