Wegańskie szaszłyczki

(BIL)
Fot. sxc
Polecamy kolejny przepis w cyklu "Opolskie smaki".

Składniki

2 opakowania tofu, 2 czerwone papryki, 1 cukinia, kilka pomidorów koktajlowych, kilka łyżek oleju

Marynata: 2 łyżki oleju, 2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżki syropu z agawy lub miodu, 1 łyżka sosu sojowego

2 ząbki czosnku, 1 mała gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, sól i czarny pieprz

Przygotowanie

Zmiksować wszystkie składniki marynaty.

Tofu pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą i zostawić na kilka godzin w lodówce w szczelnie zamkniętym woreczku lub plastikowym pojemniku.

Następnie warzywa pokroić w duże kawałki, delikatnie natrzeć olejem i oprószyć solą, nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z zamarynowanym tofu.

Grillować z kilku stron do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko przypalone.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska