Słodkie leczy

    Fot. internet

    Nowa Trybuna Opolska

    Aktualizacja:

    Nowa Trybuna Opolska

    Warto jeść ciemną czekoladę z orzechami lub migdalami, gdyż zawiera ona cenne polifenole, które chronią przed zawałem serca.

    Warto jeść ciemną czekoladę z orzechami lub migdalami, gdyż zawiera ona cenne polifenole, które chronią przed zawałem serca. ©Fot. internet

    Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby czekolady. Poza tym, że jest ona smaczna i kaloryczna, chyba mało kto wie o niej coś więcej. Tymczasem zajadanie się tym przysmakiem ma swoje plusy i minusy.
    Warto jeść ciemną czekoladę z orzechami lub migdalami, gdyż zawiera ona cenne polifenole, które chronią przed zawałem serca.

    Warto jeść ciemną czekoladę z orzechami lub migdalami, gdyż zawiera ona cenne polifenole, które chronią przed zawałem serca. ©Fot. internet

    Czekoladę warto jeść, bo zawiera ona:
    - magnez - wpływający pozytywnie na pracę serca, mózgu i układu nerwowego, rozjaśniający umysł i dostarczający energii
    - polifenole - zapobiegające tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, a więc chroniące przed zawałem, najwięcej jest ich w ciemnej czekoladzie z migdałami lub orzechami
    - żelazo, miedź i wapń - tego ostatniego pierwiastka najwięcej ma biała czekolada, a dużo - mleczna
    - cynk i selen, które zwiększają wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia, dlatego po jej zjedzeniu poprawia się nam nastrój; pobudza ona też wydzielanie serotoniny, co też wpływa na poprawę humoru
    - flawonoidy - najwięcej występuje ich w gorzkiej.

    Ale z jej jedzeniem nie wolno przesadzać, gdyż:
    w tuczy, ze względu na dużą ilość cukru i tłuszczu, zwłaszcza jeśli ktoś prowadzi siedzący tryb życia - aby spalić kalorie zawarte w jednej tabliczce, trzeba np. spacerować szybkim krokiem przez kilka godzin; najlepiej więc nie zjadać więcej niż kilku kostek naraz
    - podnosi poziom cholesterolu i trójglicerydów, co sprzyja rozwojowi miażdżycy
    - sprzyja zaparciom
    - może uzależnić - przyczyniają się do tego alkaloidy występujące w ziarnach kakaowca, które oddziałują na komórki nerwowe
    - występujący w niej cukier źle działa na zęby - wywołuje próchnicę i przyczynia się do rozpuszczania szkliwa.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Czytaj także

      Komentarze

      Forum tylko dla zalogowanych.

      Załóż konto / Zaloguj się

      Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Warto zobaczyć

      Wideo