Herbata na wszystko

    Zdjęcie autora materiału

    Aktualizacja:

    Nowa Trybuna Opolska

    Gasi pragnienie, ale też leczy przeziębienia, zapobiega chorobie wrzodowej, a nawet - niektórym nowotworom.
    Zielona herbata obniża poziom cholesterolu.

    Zielona herbata obniża poziom cholesterolu.

    Herbatę, przynajmniej raz dziennie, pije prawie każdy z nas, zazwyczaj jako dodatek do posiłków. Ale mało kto się zastanawia, jak duże walory zdrowotne ona posiada. Należy jednak wiedzieć, jaki jej gatunek i komu najlepiej służy, jak ją zaparzać, dawkować, czy ją słodzić, czy też nie, a także co można do niej dodawać.
    W napoju tym występuje wiele cennych substancji: prowitamina A, witaminy C, PP, B1, B2 i K, a także: polifenole (o właściwościach przeciwbakteryjnych), teina, cukry, związki białkowe, skrobia, enzymy, pektyny, olejki eteryczne, odkryta niedawno katechina (neutralizująca kwasy żołądkowe, o właściwościach przeciwnowotworowych) oraz minerały m.in. fluor, fosfor, żelazo i wapń.
    Zdaniem znawców najbardziej dobroczynne właściwości posiada herbata zielona, gdyż:
    - wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, zapobiegając tym samym wystąpieniu miażdżycy
    - chroni przed zawałem np. wpływa na obniżenie ciśnienia
    - zapobiega i hamuje rozwój raka żołądka, płuc i skóry
    - ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
    - przeciwdziała stresom
    - oczyszcza organizm z toksyn
    - zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
    - pomaga w leczeniu zapalenia spojówek (chłodnym naparem przemywa się oczy i powieki)
    - hamuje rozwój próchnicy.

    Napar zachowuje swe właściwości tylko przez 8 godzin.

    Naukowcy postanowili udowodnić jej niektóre zalety. Wybrali grupę Japonek, którym podawali przez długi okres po 5 filiżanek zielonej herbaty dziennie, po czym okazało się, że ryzyko wystąpienia u nich udaru mózgu jest o połowę mniejsze niż u kobiet, które sporadycznie piją ten napój.
    Walory lecznicze herbaty od wieków wykorzystują Chińczycy, którzy uważają, że regeneruje ona mózg, czyści krew, pomaga w zaparciach, a nawet... przepędza ciężkie sny. Właściwości zdrowotne ma nie tylko herbata zielona, ale też inne rodzaje herbat, które należy umiejętnie dobierać - w zależności od stanu zdrowia danego człowieka, jego kondycji fizycznej i psychicznej.

    Na przykład herbata czerwona zawiera bogactwo minerałów i mikroelementów - jest w niej najwięcej manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych. A także występuje w niej białko. Herbata ta, zwana też zabójcą tłuszczu, poprawia metabolizm, czyli przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu poleca się ją szczególnie osobom, które chcą się odchudzić. Ponadto posiada inne zalety:
    - opóźnia procesy starzenia
    - łagodzi napięcie przedmiesiączkowe
    - przyspiesza trawienie alkoholu
    - poprawia nastrój, pomaga pokonać lekką depresję
    - działa moczopędnie
    - wzmacnia wątrobę i wspomaga jej pracę
    - poprawia pamięć, ułatwia koncentrację
    - obniża poziom cholesterolu (podobnie jak zielona).

    WARTO WIEDZIEĆ
    - naparu z herbaty nie powinno się zbyt długo przechowywać w czajniczku, gdyż jej dobroczynne zalety utrzymują się tylko przez 8 godzin
    - czarna herbata powstaje w wyniku fermentacji herbaty zielonej, w wyniku czego ulatnia się z niej część witaminy C oraz zmniejsza się zawartość niektórych minerałów
    - zielona herbata jest dobra na ugaszenie pragnienia, a czarna - na rozgrzanie
    - niektóre herbaty po posłodzeniu tracą większość właściwości zdrowotnych - można temu zapobiec, używając cukru kandyzowanego
    - czarną parzy się 3-4 minuty, cejlońską: 4-5 minut, zieloną: 3 minuty.
    A TO CIEKAWE
    - herbata jest pozbawiona kalorii, więc od niej nie przytyjesz
    - w Chinach robiono z niej maść służącą do kojenia bólów reumatycznych
    - barwniki herbaciane: żółty, zielony i brązowy są nieszkodliwe, można je dodawać do żywności
    - napar herbaciany, po zmieszaniu z henną, może być lekiem na włosy - zapobiega ich wypadaniu.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Czytaj także

      Komentarze

      Forum tylko dla zalogowanych.

      Załóż konto / Zaloguj się

      Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Warto zobaczyć

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama