Światowy Dzień Czekolady. Opolscy blogerzy polecają czekoladowe smakołyki!
Foremki na babeczki czekoladowe: Potrzebne nam będą silikonowe foremki na muffinki. Najlepiej dzień wcześniej roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Czekoladą smarujemy wnętrza foremek (najlepiej przy pomocy pędzelka).
Dokładnie zakrywamy każdą szczelinę. Gdy pierwsza warstwa lekko zaschnie nakładamy drugą warstwę. Foremki odkładamy na noc do zaschnięcia, najlepiej w ciemne i chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Następnego dnia, delikatnie, przy pomocy wykałaczki oddzielamy czekoladową foremkę od silikonowej.
Foremki czekoladowe napełniamy kremem malinowym. Krem malinowy: 100 g malin ( ja użyłam mrożonych, które rozmroziłam przed użyciem), 3 łyżki ukru pudru, 100 ml śmietany kremówki (36%), 70 g sera mascarpone. W misce ubijamy kremówkę, dodajemy resztę składników i miksujemy (na wolnych obrotach miksera) do uzyskania gładkiej konsystencji.
Górę babeczek posypujemy dojrzałymi pestkami granatu i delektujemy się rozpustnymi babeczkami czekoladowymi;)