8 z 13
Poprzednie
Następne
Światowy Dzień Czekolady. Opolscy blogerzy polecają czekoladowe smakołyki!
Składniki:
200g czekolady ciemnej (70%), 50g czekolady mlecznej, 100g serka twarogowego (mielonego), 200g masła, ¾ szklanki cukru, 5 dużych jaj, Łyżeczka proszku do pieczenia, Kieliszek likieru pomarańczowego (opcjonalnie).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, wymieszać z masłem. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać serek, cały czas mieszając dodać następnie proszek do pieczenia masę żółtkową oraz na koniec ubite białka.
Po wymieszaniu wyłożyć do formy, piec ok. godziny w 180 stopniach. Po wyjęciu można dodatkowo polać roztopioną czekoladą.