8 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Natalia Urbanek/ Blog Czekolady

Światowy Dzień Czekolady. Opolscy blogerzy polecają czekoladowe smakołyki!

Składniki:
200g czekolady ciemnej (70%), 50g czekolady mlecznej, 100g serka twarogowego (mielonego), 200g masła, ¾ szklanki cukru, 5 dużych jaj, Łyżeczka proszku do pieczenia, Kieliszek likieru pomarańczowego (opcjonalnie).

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, wymieszać z masłem. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać serek, cały czas mieszając dodać następnie proszek do pieczenia masę żółtkową oraz na koniec ubite białka.

Po wymieszaniu wyłożyć do formy, piec ok. godziny w 180 stopniach. Po wyjęciu można dodatkowo polać roztopioną czekoladą.

Zobacz również

Wspólna majówka Dody i Pachuta na rowerach w Łącku. Zdradził ich... piesek Wolfi

Wspólna majówka Dody i Pachuta na rowerach w Łącku. Zdradził ich... piesek Wolfi

Zapomnij o Como! Te włoskie jeziora zawrócą ci w głowie

Zapomnij o Como! Te włoskie jeziora zawrócą ci w głowie

Polecamy

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

W Kluczborku znaleziono sporą gotówkę. Miejscowa policja czeka na właściciela zguby

W Kluczborku znaleziono sporą gotówkę. Miejscowa policja czeka na właściciela zguby