W weekend "Czas na rybę” w Niemodlinie. Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych i szefów kuchni. Goście mile widziani

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Na zamku w Niemodlinie odbędą się konkursy kulinarne w ramach Święta Karpia 2020.
Na zamku w Niemodlinie odbędą się konkursy kulinarne w ramach Święta Karpia 2020. Miłosz Bogdanowicz
3 i 4 października na zamku w Niemodlinie odbędą się konkursy kulinarne w ramach Święta Karpia 2020. Tradycyjnego festynu nie będzie, ale goście - w ograniczonej liczbie -są mile widziani.

W sobotę do rywalizacji o przygotowanie najlepszej potrawy z karpia opolskiego i sera koziego z gospodarstwa Kozi Dar staną uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski (6 zakwalifikowanych drużyn).

W niedzielę na bazie tych samych składników gotować będą szefowie kuchni (także 6 zespołów). Z powodu epidemii w tym roku Wojewódzkie Święto oPolskiego Karpia nie odbędzie się.

Karpia jednak - jak zapowiadają organizatorzy kulinarnych szranek z Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Opolszczyzna”- w weekend w Niemodlinie nie zabraknie. Będzie go można skosztować w postaci zupy rybnej i przetworów, faworków, smażonej i świeżej ryby.

Dostępne w sprzedaży będą też kozie sery i dziczyzna z Borów Niemodlińskich. Leśnicy z Tułowic będą edukować najmłodszych, a na stoisku KOWR OT Opole będzie się można dowiedzieć, m.in. o inicjatywie „Polska smakuje” i działalności ośrodka. Zamkowe pamiątki będą dostępne na stoisku zamkowej fundacji.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, ale liczba wejść jest ograniczona. Konkursy potrwają od godz. 10.00 do 15.00, a zamek będzie otwarty do 17.00.

Wejście na teren ogrodów zamkowych znajduje się od strony Rynku, wyjście od strony PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin. Zalecane jest korzystanie z parkingu przy gospodarstwie, a wymagane dostosowanie się do przepisów i zachowanie zasad bezpieczeństwa.

Stoiska na Święcie Karpia 2020

  • Na stoisku Gospodarstwo Rybackie "Markowe" Elżbieta Bartosik oprócz pysznej zupy rybnej, będzie można zakupić różnego rodzaju przetwory z karpia.
  • Bistro Finezja z Tułowic będzie serwowała m.in słynne na całą Opolszczyznę faworki z karpia, który zdobyły drugą nagrodę na naszym konkursie w 2018 roku.
  • Na stoisku smażalni RYBKA z Grodkowa znajdziecie m.in. smażonego świeżego karpia
  • Bar U Mnicha będzie serwował karpia wędzonego oraz dziczyznę z Borów Niemodlińskich
  • Kozie sery z Koziego Daru (na konkursie kulinarnym sery z Chudoby oprócz karpia są produktem obowiązkowym),
  • na smakoszy kawy i słodkości będzie czekała kawiarenka ceramiczna MagicGardens.eu
  • edukację przyrodniczą, zwłaszcza dla najmłodszych przeprowadzi Nadleśnictwo Tułowice, Lasy Państwowe
  • Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Opole będzie informował o swojej działalności oraz inicjatywie Polska smakuje.
  • W sklepie PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin będzie można zakupić świeżego karpia!
  • Na stoisku Fundacji na rzez Zamek Niemodlin będzie można zakupić zamkowe pamiątki
od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska