Od blendowania sezamu rozpoczęła na opolskim rynku przygotowywanie domowej chałwy Natalia Paździor, 12-latka spod Buska-Zdroju, zwyciężczyni kulinarnego programu telewizyjnego MasterChef Junior.
- Sezam trzeba blendować krótko, do najprostszej wersji wystarczy tylko dodać miód, a kto ma ochotę ją urozmaicić może też dodać np. pistacje - wyjaśniała przygotowując smakołyk na oczach zgromadzonych opolan i gości.
Pokaz Natalii przyciągnął dużą grupę dzieci i młodzieży. - Oglądałam ją w telewizji i chciałam zobaczyć na żywo, czy też jest taka szybka - mówiła Monika Kubik, rówieśnica Natalii.
W tym czasie pod drugim namiotem rozkładali się się mistrzowie carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach.
O 14.00 na festiwalowej scenie rozpocznie uroczyste wręczenie nagród w plebiscycie nto "Mistrzowie Smaku", w którym czytelnicy i internauci wyłaniali m.in. restaurację roku na Opolszczyźnie, kucharza, kelnera, kawiarnię/cukiernię, piekarnię, pizzę, kuchnię śląską, najlepsze lody roku i barmana roku.
O 15.30 zaplanowano wręczenie nagród w jubileuszowym konkursie Opola "Przepis na 800-lecie".
Na finał festiwalu o godz. 20.00 zagra zespół Carrantuohill.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?