Festiwal Opolskich Smaków. Pyszne jedzenie, muzyka i film w jednym zestawie

redkacja
Pokazy gotowania w wykonaniu zawodowych kucharzy i mistrzów tej sztuki - to obowiązkowy punkt festiwalu.
Pokazy gotowania w wykonaniu zawodowych kucharzy i mistrzów tej sztuki - to obowiązkowy punkt festiwalu. Archiwum (o)
Trzydniowy festiwal rozpocznie się na opolskim rynku w piątkowe popołudnie happeningiem kulinarnym z udziałem zespołu „Folk&Blues Harmony”. Podczas happeningu rozpocznie się kilkunastogodzinne pieczenie ośmiusetkilogramowego byka!

Jak smakuje takie mięso, będzie można spróbować w sobotę. W sobotę rynek zmieni się w Mięsną Arenę, na której serwowane będą głównie specjały z wieprzowiny i wołowiny. Oczywiście - wszystko okraszone muzyką, występami artystycznymi i dodatkowymi atrakcjami.

Na ucztę dla podniebienia i uszu zapraszamy już od godziny 10.00. Na scenie zaprezentują się zespoły ludowe i muzyczne.
W programie sobotniej imprezy zaplanowano także porady dietetyków, lekarzy specjalistów ds. bezpieczeństwa mięsa, pokazy sportów siłowych, ćwiczenia fitness, warsztaty kulinarne z udziałem mistrzów, degustacje, animacje dla dzieci. I - co oczywiste - pyszne jedzenie. Motywem przewodnim całej soboty będą kuchnie świata, zdrowa kuchnia i odżywianie bez cukru.

Sprawdź:

Porcje smakowitych mięs dla każdego
„Kocioł Arena” zaserwuje w sobotę około 6000 porcji gotowanej strawy wieprzowej, a „Patelnia Arena” około 1500 porcji smażonego dania wieprzowego. Superatrakcją będzie byk z rożna (ten pieczony od piątkowego popołudnia).
Pokazom kulinarnym towarzyszyć będzie muzyka na żywo oraz konkursy z nagrodami. Od południa do godz. 18.00 zaplanowano „Parady Mięsne”, czyli uliczne akcje happeningowe z udziałem zespołu muzycznego „Poznań Brass” i poznańskiego teatru szczudlarzy „Z Głową w Chmurach”.

Smaki na… filmowo
Podczas festiwalu smaków aktywnie działać też będzie Stowarzyszenie Opolskie Lamy, które zaprasza do swojego namiotu.
Najmłodsi będą mogli w nim oglądać bajki i wziąć udział w animacjach, a dorośli zobaczyć filmy „Chef”, „Cały ten cukier” oraz „Smak curry”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska