VIII Festiwal Opolskich Smaków [program na niedzielę]

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Dziś na opolskim rynku również będzie czekać mnóstwo atrakcji dla fanów smakowitego jedzenia.
Dziś na opolskim rynku również będzie czekać mnóstwo atrakcji dla fanów smakowitego jedzenia. Sławomir Mielnik (O)
Po mięsnej sobocie, niedziela ma upłynąć pod znakiem kuchni wegetariańskiej. Gośćmi imprezy będą znani z telewizyjnych programów Adriana Marczewska i Mariusz Szwed.

Obydwoje lubią owoce morza i nie zawahają się ich użyć w swoich mistrzowskich daniach: tajskiej zupie i hiszpańskiej paelli. Pierwsza będzie słodko-kwaśna, druga - pikantna.

Adriana Marczewska i Mariusz Szwed są znanymi w kraju kucharzami. Każde ma swój styl i ulubione potrawy, w których się specjalizuje. On słynie z kuchni azjatyckiej i morskiej, ona - z wegetariańskiej.

Adriana Marczewska jest twórczynią projektu La BlaBla, w którym tworzyła autorskie menu oparte na sezonowych, wyłącznie polskich produktach.

Prowadzi też warsztaty poświęcone sztuce kulinarnej (m.in. w „Zielonym Jazdowie” działającym przy CSW w Warszawie).

Pracowała m.in. jako szef kuchni w restauracjach „Instalacje Art Bistro” oraz „U Artystów”. Znana jest m.in. z programu kulinarnego „Ślinotok” w Kuchnia+ oraz „Top Chef”. Na opolskim rynku upichci specjały wegetariańskie.

Mariusz Szwed jest byłym uczestnikiem programu „Master Chef”. Uwielbia grillowane mięso, ale także owoce morza i właśnie morskie specjały zaserwuje w Opolu.

W niedzielę Mariusz Szwed zaserwuje opolanom potrawę rodem z Walencji, czyli paellę hiszpańską na bazie ryżu z warzywami. Co się w niej znajdzie? Oczywiście - krewetki, ośmiornice, kraby, langusty, homary, ostrygi, przegrzebki, kałamarnice i mątwy. Całość doprawiona pikantnie.

Z kolei Adriana Marczewska przygotuje zupę tajską na bazie mleka kokosowego na słodko-kwaśno. Znajdzie się w niej makaron ryżowy, olej kokosowy, najróżniejsze rodzaje ryb i - jak w przypadku konkurenta - wszelkiego rodzaju owoce morza.

Program VIII edycji festiwalu na niedzielę

11.00 - 14.00
Kreatywne warsztaty kulinarne dla dzieci
Gotowanie w tandyrach

12.00 - 18.00 - Bitwa na dwie patelnie: Adriana Marczewska i Mariusz Szwed: paella hiszpańska kontra zupa tajska

15.00 - Warsztaty
Food truck
Street food

16.00 - 17.30 - występ Joanny Smajdor z zespołem (finalistki Przeglądu Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu i programu telewizyjnego „The Voice of Poland”)

18.00 - Koncert „Światowe przeboje” w wykonaniu Danuty i Żanety Plotnik - Two Smiles

Namiot Filmowy
14.00 - Bajki dla dzieci oraz animacje Mami Fatal
18.00 - Film „Chef”- reż. Jon Favreau

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska