Nowa Trybuna Opolska

Dziś Dzień Czekolady. Smakołyki opolskich blogerów specjalnie dla nto!

Składniki: 100 g białej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 100 ml śmietanki 30 %, 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, mały kieliszek

Katarzyna Czapran

Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/14] Następne

Kuchnia w opałach: Czekoladki z białą czekoladą

Składniki: 100 g białej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 100 ml śmietanki 30 %, 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, mały kieliszek likieru czekoladowo-pomarańczowego, 10 małych papilotek na muffinki.
Wykonanie: Białą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie papierowe foremki. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Czekoladę mleczną tak samo roztopić w kąpieli wodnej i wysmarować pędzelkiem po zastygniętej białej czekoladzie, jako druga warstwę. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić.


www.kuchniawopalach.pl

Polecamy