Światowy Dzień Czekolady. Opolscy blogerzy polecają czekoladowe smakołyki!
Składniki:
150g gorzkiej czekolady, 70ml śmietanki czekoladowej, łyżeczka orzechówki.
Przygotowanie: Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić ją pędzelkiem na formie silikonowej do kostek na lód o wybranym kształcie i włożyć do lodówki na 10 minut - czynność tę powtórzyć 2 razy. Odłożyć do miseczki ok. 50g czekolady. W osobnym naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietankę czekoladową i dodać do niej odłożoną czekoladę.
Do przygotowanej masy dodać orzechówkę, całość wymieszać. Tak przygotowaną masę nałożyć do foremki z czekoladą. Całość zalać resztą czekolady, wygładzić i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Jeżeli nie mamy śmietanki czekoladowej możemy ją zastąpić zwykłą śmietanką wymieszaną z czekoladowym mlekiem w tubce - wtedy nie ubijamy śmietanki. Konsystencja powinna być dosyć gęsta.