Zupa brokułowa

M.Kwiatkowska
M.Kwiatkowska
Szybka, smaczna, zdrowa i nietucząca - taka jest zupa-krem z brokułów.

Składniki

2 duże brokuły
1 litr wywaru z włoszczyzny (lub tradycyjny bulion)
2 średnie ziemniaki
1 mały por (cała część)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży)
2 łyżki oliwy
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól, świeżo mielony pieprz
szczypiorek

Wykonanie

Na wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy. doprawiamy sola i pieprzem.
Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem.
Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy ziołami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska