Składniki
2 duże brokuły
1 litr wywaru z włoszczyzny (lub tradycyjny bulion)
2 średnie ziemniaki
1 mały por (cała część)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży)
2 łyżki oliwy
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól, świeżo mielony pieprz
szczypiorek
Wykonanie
Na wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy. doprawiamy sola i pieprzem.
Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem.
Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy ziołami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?