Zupa krem Gosi

M.Adamska
M.Adamska
Kremowa, gęsta konsystencja to kwintesencja zupy typu krem. Lekko słodkawa, z pieprznym wykończeniem;) I jeszcze ten kolor! Dodałam moje ulubione kiełki ze słonecznika, posypałam ziarnami i voila - pisze Małgorzata Adamska.

Skladniki (dla 2 osób):

200 g marchewki
300 g selera (korzeń)
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
150 ml soku z marchewki (świeżo wyciskanego)
200 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek jogurtu naturalnego
Kiełki słonecznika do posypania
Ziarna słonecznika do posypania
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę i seler kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek również. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i przez 10-15 sekund podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone warzywa oraz sok z marchwi. Po około 10-15 minutach dolewamy wodę. Gotujemy, aż warzywa będą al dente. Całość przelewamy do blendera, dodajemy jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz do smaku. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy. Górę posypujemy kiełkami oraz ziarnami słonecznika.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska