Lekki jak chmurka mus truskawkowy. Do tortu albo na deser. Nakładam go do pucharków i schładzam w lodówce. Smakuje obłędnie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Mus truskawkowy smakuje jak lody
Mus truskawkowy smakuje jak lody 123rf/kiwihealthy/zdjęcie ilustracyjne
Puszysty i delikatny mus truskawkowy to wspaniały dodatek do tortów i ciast. Jest tak pyszny, że możesz jeść go na deser. Po prostu nałóż mus do pucharków albo miseczek schłodź w lodówce. Potem udekoruj świeżymi truskawkami i podaj na podwieczorek. Zniknie do ostatniej kropelki.

W skrócie

Dziś mam dla ciebie przepis na naprawdę wyjątkowy i przepyszny, ale bardzo łatwy do zrobienia deser. Mus truskawkowy możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych truskawek. Zwykle nakładam mus do pucharków, schładzam w lodówce i po dwóch godzinach mam wyśmienity deser. Wystarczy udekorować go świeżymi owocami i listkami mięty, ale nawet bez tego jest doskonały.

Możesz go także wykorzystać jako mus truskawkowy do tortu. W takiej sytuacji lepiej schłodzić w jednym, większym naczyniu. Następnie należy upiec biszkopt, pokroić go na blaty, przełożyć musem truskawkowym i schłodzić w lodówce. Taki tort można później udekorować świeżymi truskawkami. Innym pomysłem na wykorzystanie deseru jest sernik z musem truskawkowym.

Mus truskawkowy – przepis na pyszny deser z truskawek

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Porcja: 8 pucharków
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g truskawek (możesz użyć także mrożonych),
  • 250 g mocno schłodzonej śmietanki 30%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 2 łyżki drobnego cukru.

Jak zrobić mus truskawkowy?

  1. Najpierw wstawiłam śmietankę do zamrażarki, żeby mocno się schłodziła. Najlepiej, jeśli zostanie tam ok. 20-30 minut.
  2. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam na kawałki.
  3. Następnie przełożyłam truskawki do garnka, zasypałam łyżką cukru i gotowałam 10 minut. Zostawiłam do przestygnięcia.
  4. Żelatynę umieściłam w miseczce, dodałam 3 łyżki ciepłej wody, wymieszałam i zostawiłam do napęcznienia.
  5. Truskawki zblendowałam na gładki mus, a pod koniec dodałam żelatynę.
  6. Wyjęłam śmietankę, przełożyłam do naczynia miksera, dodałam łyżkę cukru i ubiłam na sztywno.
  7. Do truskawek powoli i stopniowo dodawałam śmietanę, lekko mieszając.
  8. Kiedy składniki połączyły się na mus, przelałam do pucharków i wstawiłam do lodówki.
  9. Jeśli mus truskawkowy jest ci potrzebny do tortu, możesz schłodzić go w jednym większym pojemniku.
  10. Mus jest gotowy po ok. 2 godzinach w lodówce.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Lekki jak chmurka mus truskawkowy. Do tortu albo na deser. Nakładam go do pucharków i schładzam w lodówce. Smakuje obłędnie - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska