Dobry Produkt 2016. Docenili makaron „Śląski Bifej” z Krośnicy

Radosław Dimitrow
Radosław Dimitrow
Krystian Staś odbiera nagrodę podczas gali w Warszawie.
Krystian Staś odbiera nagrodę podczas gali w Warszawie. Archiwum organizatora
Mała firma z Krośnicy pod Strzelcami zgarnęła tytuł „Dobry Produkt 2016 r.” podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu w Warszawie.

Śląski Bifej został nagrodzony w kategorii Produkt Tradycyjny i Regionalny. Jurorzy docenili jakość i walory smakowe „Makaronu 8-jajecznego”, który jest sztandarowym produktem firmy z Krośnicy.

- To dla nas duży sukces, bo jesteśmy małą i wciąż rozwijającą się firmą, a już zostaliśmy zauważeni - podkreśla właściciel Krystian Staś.

Śląski Bifej działa na rynku od trzech lat. Główna siedziba firmy mieści się w Krośnicy, a zakład produkcyjny działa w Kadłubie pod Strzelcami Opolskimi. Przedsiębiorstwo Krystiana Stasia zatrudnia 3 osoby, które zajmują się produkcją tradycyjnego makaronu - bez sztucznych polepszaczy. Produkty Śląskiego Bifeju można kupić głównie na Opolszczyźnie i w woj. śląskim.

- Zaczynałem od hodowli drobiu i produkcji jaj, ale po tym, jak ceny radykalnie spadły, przebranżowiłem się na makaron - dodaje Staś. - Postanowiłem, że będę wytwarzał produkt taki sam, jak lata temu robiła moja babcia. Okazało się, że to był strzał w dziesiątkę, bo takiego makaronu brakowało. Obecnie inwestujemy w sprzęt i zamierzamy uruchomić nowoczesną wytwórnię makaronu bezglutenowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska